Когато Citroen пусна Berlingo преди 27 години, французите откриха нов сегмент, който стана много популярен в Европа. С двете версии на модела създателите му съчетаха характеристиките на малък ван за търговия на дребно с качествата на семеен ван. Като изобретател на този сегмент, Citroen винаги е предлагал здрав модел, който се адаптира към всяка нужда. Berlingo е популярен модел, който е изградил успеха си върху своята гъвкавост и израз на лекота на използване.

С течение на времето Berlingo напредна по отношение на комфорта и стила, като същевременно потвърди статута си на еталон на пазара, предлагайки истинска експертиза по отношение на практичността и пространството на борда. С Berlingo марката Citroen предлага решение, което гарантира много свобода и спокойствие, за да придружава семейства, възрастни и работещи хора от всякакъв вид в един пълноценен, разнообразен и активен начин на живот.

Citroen Berlingo от 2015 година

Снимка: Citroen

Сега Citroen обновява своя емблематичен модел Berlingo и го извежда на съвсем ново ниво. Със своя модерен, изразителен стил, идващ от новата му предна част, Berlingo предлага изживяване на борда, достойно за седан по отношение на удоволствие от шофирането, комфорт и технологии.

Вижте в детайли новия Citroen e-Berlingo  >>  >>  >>

Повече от всякога той отговаря на очакванията на всички клиенти с активен начин на живот, с допълнително оптимизиран комфорт благодарение на седалките Advanced Comfort, заедно с последно поколение информационно-развлекателна система и свързаност.

Снимка: Citroen

Новото Berlingo запазва своята практичност и модулност, както и способността си да превозва до 7 човека. Със своята практичност и пространство на борда, новият модел е идеален спътник за хора с многостранен активен живот. Новият Citroen Berlingo се адаптира към всеки стил на живот, като същевременно предлага комфорта и технологиите за подпомагане на водача на други сегменти.

Отвътре новото Berlingo се отличава с ново арматурно табло и волан, както и с нови цветове и материали за функционална и удобна кабина за потребителя. Новата информационно-развлекателна система се управлява от 10-инчов сензорен екран с последно поколение свързаност чрез Apple CarPlay и Android Auto, която дава възможност за безжично свързване и индукционно зареждане на смартфон.

Снимка: Citroen

С новата версия, която ще бъде пусната следващата пролет, Citroen Berlingo се сбогува с двигателите с вътрешно горене - поне в Европа. Вместо това ще има електрическо е-Berlingo, задвижвано от електрически мотор с мощност 136 к.с., който е съчетан с литиево-йонна батерия с капацитет 50 кВтч и трябва да постигне автономен пробег от 320 км в комбиниран цикъл според метода на измерване WLTP.

Пробегът може да бъде оптимизиран с помощта на новото приложение e-Routes - истински личен асистент за планиране на пътуване. Новото e-Berlingo е идеално решение за клиенти и семейства с широка гама от дейности за свободното време и загрижени за въздействието на избора си върху околната среда.

Снимка: Citroen

В повечето страни в Европа новият Citroen Berlingo ще се предлага само в електрическата версия. На някои специфични европейски пазари, сред които и България, както и извън Европа, новият Berlingo ще се предлага и с двигатели с вътрешно горене.

Гамата на новото Berlingo в България ще бъде съобразена с разнообразието на с потребителската аудитория и освен с изцяло електрическо задвижване, моделът ще се предлага и във версия категория N1, включваща пълната гама двигатели с вътрешно горене - два дизелови варианта BlueHDi 100 и BlueHDi 130, който може да бъде поръчан и с 8-степенна автоматична трансмисия, както и с бензинов двигател PureTech 110.

Снимка: Citroen

В дизайна на новия Citroen Berlingo изпъква напълно преработената предна част, възприемайки новата визуална идентичност на марката. Тя е по-вертикална с по-големи фарове и изразява много сила и модерен дух. Решетката и бронята образуват един блок, в центъра на който се появява новото овално лого на Citroen. От двете страни на логото раирана черна лента отразява шарката на шеврона, демонстрирайки внимание към детайла и добавяйки нотка на финес.

Това свързва логото с новите фарове, които се отличават с новия светлинен подпис на Citroen от три сегмента с вертикална лента и две хоризонтални ленти, които наподобяват перки. Този подпис придава на Berlingo отличителен и технологичен вид. Тази лента и различните долни решетки образуват слоеве, които структурират предния край и подсилват усещането за широчина, помагайки да се подчертае увереният настоятелен характер.

Снимка: Citroen

При пакета Advanced Comfort XTR центърът на бронята разполага с предпазна плоча с алуминиев ефект за версията, която провъзгласява своята приключенска страна. Той включва цветни анимации под формата на червени стикери от всяка страна. Багажниците на покрива се предлагат от по-високото ниво на оборудване.

Предлагат се два размера на колелата: 16 инча и 17 инча. Падащата линия в задната част на покрива придава на автомобила динамичен силует. Новото Berlingo се предлага в пет цвята на купето, включително новите синьо Kiama и зелено Sirkka, които допълват цветовете бяло Kaolin, черно Perla Nera и сиво Steel.

Снимка: Citroen

Отвътре в Citroen Berlingo стилът е еволюирал, за да подобри ергономията. Изцяло новото арматурно табло се отличава преди всичко с големия си обем, който внушава усещане за качество и здравина. Неговият дизайн е допълнен от новия 10-инчов централен сензорен екран с висока разделителна способност, идеално разположен високо, а пред погледа на водача е поставен нов дигитален инструментален панел с променлива конфигурация. Горната част разполага с гигантска жабка Top Box, която е възможна благодарение на монтирането на въздушна възглавница на покрива.

Долната част на централната конзола съдържа функциите за превключване на предавките и избор на режим на шофиране, електрическата ръчна спирачка, бутона за стартиране и два USB порта. Има и иновативно отделение за съхранение, което може да се използва за индуктивно зареждане на смартфон. Нов е и воланът, опционално отопляем и леко плосък в долната част с централна издатина с новото лого на Citroen в центъра. Той включва контроли за аудиосистемата и круиз контрола. И накрая, цялостното качество на вътрешното покритие е подобрено.

Снимка: Citroen

Новото Berlingo е гениално превозно средство с първокласно вътрешно пространство и функционалност, което прави живота на борда лесен и приятен. Новите предни седалки Advanced Comfort с изтънчена архитектура, съчетана със специфична висококачествена пяна и странични опори, гарантират високо ниво на комфорт.

Тяхната специална материя и трицветно покритие са особено стилни и елегантни. В центъра на възглавницата и облегалката ватираният ефект е силно визуален и източник на комфорт. Дизайнът на облегалката е оживен от U-образна цветна лента на облегалката, докато страните на седалките са подчертани от кантове в същия цвят.

Снимка: Citroen

Новото Berlingo съчетава оптимален комфорт за пътниците с гъвкава модулност с три независими, плъзгащи се и сгъваеми седалки на втория ред. Той продължава да се предлага в два размера, M с дължина 4,40 метра и XL с дължина 4,75 метра, като последният позволява две допълнителни опционални седалки на третия ред. При сгъната предна пътническа седалка подът е напълно равен, а дължината на товара се простира до 2,70 метра за версията M и 3,05 метра за версията XL, което е идеално за превоз на дълги предмети.

Новото Berlingo запазва многофункционалния покрив Modutop, който включва полупрозрачната арка, задната кутия на покрива, амбиентното осветление и затъмнения панорамен стъклен покрив с електрически щори. Общо новото Berlingo предлага 27 отделения за вещи, разпределени из купето, с общ обем до 186 литра.

Снимка: Citroen

Новото Berlingo има заден прозорец, който се отваря независимо от вратата на багажника, което го прави особено практичен за бързо товарене или разтоварване на малки предмети във или от багажника, отделението за съхранение на Modutop или рафта на багажното отделение, което издържа до 25 кг.

Товарното пространство на новото Berlingo е модулно и просторно, като обемът му варира от 775 литра за размер M до 4000 литра под покрива за размер XL. Монтажът под пода на батериите на новото е-Berlingo означава, че тези товарни способности винаги се поддържат. Достъпът до Berlingo е опростен от двете големи плъзгащи се странични врати, оборудвани с електрически прозорци.

Снимка: Citroen

Новото Berlingo придобива ново измерение по отношение на вградената свързаност за потребители, които очакват автомобилът им да бъде продължение на тяхната мултимедийна среда с две нива от 10-инчов сензорен екран в центъра на новото табло, всяко от които е свързано с новата мултимедийна система, която може да се управлява от тях.

Новата информационно-развлекателна система My Citroen Play, включваща стандартен 10-инчов екран, позволява да слушате радио и да управлявате телефона си или функциите на автомобила. Тя разполага с безжична функция за дублиране на смартфон, съвместима с Apple CarPlay и Android Auto. Екранът показва изображението от камерата за заден ход. Тази информационно-развлекателна система е комбинирана с нов черно-бял дигитален инструментален панел, разположен зад волана.

Снимка: Citroen

Новата система My Citroen Drive Plus, включваща 10-инчов сензорен екран с висока разделителна способност, се предлага със свързана 3D навигация, която е изключително лесна за използване. Нейната система, вдъхновена от смартфон, позволява да управлявате различните медийни функции и предлага естествена, плавна и лесна система за гласово разпознаване, осигуряваща истински асистент в Berlingo.

Екранът с висока разделителна способност може да се използва и за прожектиране на камерата за задно виждане с функция Top Rear Vision. Тази информационно-развлекателна система е комбинирана с нов 10-инчов цветен цифров инструментален панел с оптимизиран персонализиран дисплей за важната информация, включително тази от навигационната система и информация, свързана с енергийния поток и презареждането.

Снимка: Citroen

Удобното безжично зарядно устройство за смартфон е разположено на централната конзола, както и две USB гнезда. Berlingo е ван за свободното време, който няма за какво да завижда на класическите седани, тъй като предлага до 18 технологии за подпомагане на шофирането, като адаптивен круиз контрол с функция "Спри и тръгни", електрическа ръчна спирачка, камера за обратно виждане, контрол на сцеплението с помощ при спускане по наклон и контрол на стабилността на тегленото ремарке.

Новият Citroen Berlingo предлага и по-лесно паркиране, благодарение на сензорите, които вече са 12, разпределени между предната и задната част на автомобила. Изображенията от камерата за задно виждане на системата Top Rear Vision вече се показват с висока разделителна способност на 10-инчовия централен екран.

Снимка: Citroen

За да гарантира още по-голяма гъвкавост, новият Citroen e-Berlingo се възползва от разширен обхват. Със своя електромотор с мощност 136 к.с., комбиниран с нова батерия с нетен капацитет 50 кВтч, новото е-Berlingo вече предлага пробег до 320 км в комбиниран цикъл. Това е с 20% повече от предишния модел и е резултат от големите усилия за подобряване на ефективността, което прави е-Berlingo еталон в своя сегмент.

Тази гама е напълно подходяща за средния дневен пробег на този тип клиенти. Този диапазон може да бъде допълнително оптимизиран благодарение на новата регенеративна спирачна система, която водачът може да настрои на едно от трите нива с помощта на нови лостчета, разположени зад волана. Освен това все още са налични три режима на шофиране - Eco за максимален обхват, Power за максимална производителност и Normal.

Снимка: Citroen

Иновативна термопомпа, налична като опция, отоплява купето, без да използва енергия от батерията, като по този начин запазва обхвата. Новият Citroen е-Berlingo е оборудван с вградено зарядно устройство от 7,4 кВт и може да бъде оборудван с опционално трифазно зарядно устройство от 11 кВт за лесно презареждане. При стенна кутия с мощност 7,4 кВт може да се презареди напълно за 7 часа и половина, докато при стенна кутия от 11 кВт може да се презареди напълно за 5 часа.

За да осигури още по-голямо спокойствие при тези случайни дълги пътувания през цялата година, е-Berlingo има най-доброто време за бързо презареждане в своя сегмент - 30 минути от 0 до 80% на обществена станция за зареждане със 100 кВт.

Снимка: Citroen

В резултат на това е-Berlingo се възползва от батерия, чийто размер, маса и цена се съдържат за по-голяма ефективност при кратки пътувания през цялата година, а нейният капацитет за зареждане от 100 кВт означава, че може да се справя с пътуванията без стрес.

Това усещане е допълнително подсилено от използването на приложението e-Routes, което действа като истински помощник, който ви помага да организирате пътуването си и да се адаптирате в реално време към условията на трафика, използването на точки за зареждане по маршрута или промени в нивото на зареждане на автомобила.