В рамките на програмата "BMW Академия" учители от транспортни гимназии от София, Варна, Бургас, Плевен и Сливница преминаха специализирано обучение, представящо последните иновации в автомобилните технологии от BMW. В рамките на 80 учебни часa, водени от инструктор на BMW Group, преподавателите имаха възможност да се запознаят с актуалното поколение на бензиновите и дизеловите двигатели на BMW, трансмисиите, електрическите превозни средства в гамата, както и да изпробват лично системите за асистенция на водача при тестово шофиране.

Преподавателите от транспортни гимназии от София, Варна, Бургас, Плевен и Сливница

Снимка: BMW Group

Обучението на "BMW Академия" включва 25 преподаватели по специализирани предмети и се проведе в две групи с продължителност от 5 работни дни в седмиците 15-19 юли и 22-26 юли. Целта на програмата е да е в помощ на екипите на професионалните гимназии, като спомогне за надграждане на квалификация на преподавателите и насърчава по-голямата свързаност на обучението с практиката и актуалните тенденции в света на автомобилните технологии.

Преподавателите от транспортни гимназии от София, Варна, Бургас, Плевен и Сливница

Снимка: BMW Group

В рамките на обучението инструктор от BMW представи теми като: "Работа със сервизен и диагностичен софтуер", "Двигатели с вътрешно горене", "Автоматични предавателни кутии, системи за задвижване на четирите колела", "Системи по ходовата част (активни стабилизатори, пневматично окачване, амортисьори с управление, кормилно управление)", "Високоволтови системи за Plug-in хибриди (PHEV) и електромобили (BEV) и технологии за ремонт в сервизни условия", "Системи за подпомагане на водача (Ниво 2) с практическо приложение на тестово шофиране".

Включена беше и тема за особеностите на "поколението Z", която да систематизира особеностите на актуалното поколение ученици, като дава перспектива за подходящи за това поколение теми и методи на преподаване. В последния ден от обучението беше предвидено активно шофиране и тестване на актуалните системи за подпомагане на водача, в което участниците имаха възможност да се запознаят и практически с тях.

Кирил Бижев, мениджър следпродажбено обслужване в BMW Group България

Снимка: BMW Group

"Целта на програмата е да бъде в помощ на екипите на професионалните гимназии, които полагат систематични усилия за популяризиране на преподаваните специалности и постигане на по-добро разбиране за възможностите за реализация, в една област, която претърпява динамично развитие през последните няколко години", коментира Кирил Бижев, мениджър следпродажбено обслужване в BMW Group България.

"В страната от години функционира мащабна и постоянно разширяваща се мрежа от оторизирани сервизи на световни марки, в които има постоянно търсене на квалифицирани кадри с добро заплащане и добри условия на труд, редовно повишаване и актуализиране на квалификацията, възможност за кариерно развитие и т.н. Това често се сблъсква с традиционното схващане за сервизната дейност, като такава от сивия сектор и с неблагоприятни условия на труд и възнаграждения. Опитът ни през последните няколко години показва, че ръководствата и екипите на специализираните училища са активни, търсят и осъществяват успешни сътрудничества с бизнеса, опитват се да бъдат в крак с развитието на автомобилната и транспортната индустрия, създават благоприятна материална база и техническо обезпечаване в училищата. Затова и считаме, че техните усилия трябва да бъдат подкрепени и от бизнеса, който се нуждае от кадрите създавани от тях и да получи признание от обществеността", добави Кирил Бижев.

Кирил Бижев, мениджър следпродажбено обслужване в BMW Group България

Снимка: BMW Group

BMW си партнира успешно с професионални гимназии (ПГ) по транспорт в страната от 2017 г. в рамките на програма "BMW Академия". Към настоящия момент партньорите са ПГ по транспорт, град Сливница, ПГ по транспорт и енергетика "Хенри Форд" град София, ПГ по транспорт, район "Искър", град София, ПГ по транспорт, "Дж. А. Макгахан", град София, ПГ по подемна, строителна и транспортна техника "Цветан Лазаров", град Плевен и ПГ по транспорт, град Бургас.

Всяка година 5-6 ученици получават покана да останат на работа на различни позиции в сервизите на BMW

Снимка: BMW Group

Годишно от специализираните училища се дипломират около 250 обучени специалисти в областта на ремонт и поддръжка на моторни превозни средства. В мрежата на BMW и MINI, в съответните градове, по дуалната система редовно се обучават около 25 ученици, като 5-6 получават покана да останат на работа на различни позиции, като монтьори, гаранционни специалисти, приемчици и др.

На всяко училище са предоставени агрегати от BMW от последно поколение за учебни цели - двигатели, предавателни кутии, окачване, електронни системи и т.н., както и диагностична система с включен абонамент. До момента са предоставени три автомобила за обучение и още два са поръчани, в процес на доставка.