Автомобилното изложение в Женева ще се завърне през 2024 г. с нова, "достъпна" концепция за изложители и посетители.

Изложението, което преди това се провеждаше всяка година, не е провеждано, откакто беше отменено през 2020 година в първите дни на глобалното избухване на коронавируса.

Организаторите планират да проведат изложението от 26 февруари до 3 март 2024 година в традиционния си дом в конгресния център Palexpo близо до летището в Женева с модифицирана изложбена концепция и по-ниски разходи за хотели.

"Залите в Женева са наети и вече са платени", каза Сандро Мескита, управляващ директор на компанията за Международното автомобилно изложение в Женева, пред дъщерното издание на Automotive News Europe - Automobilwoche. Мескита наблегна на плащането, за да противодейства на спекулациите, че шоуто е само половинчат опит за съживяване и че може да бъде погребано отново без големи разходи, ако е необходимо.

Организаторите са разработили нова концепция за изложението, за да намалят значително високите разходи за излагане, които отблъскват много автомобилни компании.

"Ние предлагаме на изложителите предварително конфигурирани щандове, така че да не се налага да изграждат свой собствен щанд. Наричаме това plug-and-play", каза Мескита. Щандовете са по-малки и не толкова сложно проектирани от тези, изграждани в миналото. "Изложителите просто трябва да изберат цвета на щанда и да донесат своята марка", каза Мескита. "Разбира се, изложителите са еднакво добре дошли да имат свои собствени щандове", добави той.

Организаторите на автосалона планират също да се опитат да намалят високите разходи за хотелски стаи по време на изложението. В миналото собствениците на хотели вдигаха значително цените по време на автосалона.

"Подписахме рамкови споразумения за разумни цени с 16 хотела във всички категории. Няма да има допълнителни такси в последния момент", каза Мескита.

Организаторите очакват 10 000 журналисти и 300 000 посетители да посетят събитието през седемте дни през 2024 г. Това е много по-скромно от последното автомобилно изложение през март 2019 г., когато присъстваха 600 000 посетители.

Снимка: GettyImages