Компанията Audi ще се сбогува с Audi R8 на пистата "Лагуна Сека" в САЩ по време на тазгодишната Седмица на автомобилите в Монтерей. По време на събитието, Audi R8 ще направи последните си обиколки около легендарната писта, заедно с изцяло електрическото Audi RS e-tron GT.

Роден на пистата и създаден за пътя

Audi R8 беше най-мощният сериен модел на марката, когато дебютира преди 15 години. Audi R8 е истински чистокръвен спортен автомобил със силно състезателно наследство, което споделя 50% от частите си със състезателния автомобил Audi R8 GT3 LMS.

Снимка: Audi

Като благодарност към наследството на R8 в моторните спортове, Audi R8 ще дебютира в Седмицата на автомобилите в Монтерей с уникален екстериор, създаден от Франк Ламбърти, дизайнер на първото поколение на Audi R8.

В чест на последните обиколки на пистата "Лагуна Сека" в САЩ, всяко Audi R8 ще получи рисунка на покрива на прочутото състезателно трасе.

Снимка: Audi

Последното Audi R8 разполага със същия атмосферен двигател V10, който се намира в състезателната кола R8 LMS, като никой друг модел на Audi не е по-тясно свързан със състезанията. Моделът се R8 V10 се задвижва от 5,2-литров V-образен 10-цилиндров атмосферен бензинов двигател FSI.

Агрегатът генерира 602 к.с. при модела със задвижване на четирите колела Quattro и 532 к.с. при модела със задно задвижване. Всяко поколение на R8 носи на пътя опита, придобит на пистата и от наследството на състезанията за издръжливост на Audi.

Снимка: Audi

Audi ще продължи дългогодишната си традиция да дава енергия на автомобилните ентусиасти от цял свят на годишната Седмица на автомобилите в Монтерей. На 17 август Audi ще отпразнува миналото и ще покаже бъдещето с автомобилен дисплей в "Легендите на аутобана", който ще включва две мощни купета R8 V10, един модел със задно задвижване, заедно с пълната моделна линия Audi e-tron: RS e-tron GT, Q4 Sportback e-tron, Q8 Sportback e-tron и Q8 e-tron SUV.

На 19 август двата автомобила Audi R8 също ще бъдат изложени на срещата на Rolex Monterey Motorsports, организирана в "Лагуна Сека". Следобед гостите ще имат възможността да гледат как Audi R8 прави последните си обиколки около прочутата писта, управляван от 9-кратния победител в "Льо Ман" Том Кристенсен. И на двете събития феновете на Audi ще могат да се срещнат и с дизайнера на R8 Франк Ламбърти.

Снимка: Audi

В бъдеще Audi ще поеме ново предизвикателство в моторните спортове с участието си във Формула 1, като новите разпоредби от 2026 г. проправят пътя за по-голям фокус върху устойчивостта и електрификацията.

Формула 1 е идеалната сцена за марката да демонстрира отново "Напредък чрез техника", позиционирана да бъде следващата връхна състезателна серия и платформа за иновации и трансфер на технологии, като започне нова ера на производителност в моторните спортове.