За да отпразнува 25-ата годишнина от дебюта на спортното комби RS 4, германската марка Audi пуска специален модел, наречен Audi RS 4 Avant Edition 25 Years. Като водещ представител в гамата на Audi A4, новият спортен модел може да се похвали с впечатляваща динамика на шофиране. Новото комби напомня на оригиналното Audi RS4 със забележителни интериорни и екстериорни детайли и емблематичния жълт цвят Imola. Заедно с комбито, увеличение на мощността с 20 к.с. също получава и Audi RS 5 Sportback performance edition. И двата модела ще бъдат пуснати в ограничени серии до 250 броя всеки.

Вижте новото Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и оригиналното Audi RS4  >>  >>  >>

През 90-те години на миналия век Audi утвърждава идеята за спортно комби с Audi Avant RS2 и Audi S6 plus. Въпреки това, първият RS модел от Quattro GmbH (сега Audi Sport GmbH) беше пуснат през 1999 година като RS4 Avant от генерацията B5. В сравнение с Audi S4, той проби на сцената с разширена каросерия и 2,7-литров 6-цилиндров битурбо двигател, разработен в сътрудничество с Cosworth, който по това време имаше впечатляваща мощност от 380 к.с. (280 кВт). Най-спортната версия на първата генерация на RS 4 излезе на пазара през 2001 г. с RS4 Sport. За първия модел RS4 от серията B5 (1999 до 2001 г.), RS4 се изписваше без интервал.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years

Снимка: Audi

Моделът се отличаваше с още по-ниско окачване, седалки тип корито, спортен ауспух и велурен волан. Новото Audi RS 4 Avant Edition 25 Years повтаря запомнящия се дизайн на този легендарен модел и само по себе си е най-спортната версия на настоящата серия B9. Подобренията в двигателя, окачването и колелата осигуряват впечатляваща динамика и производителност.

Мощността на двигателя V6 битурбо в новото Audi RS 4 Avant Edition 25 Years е увеличена с 20 к.с. в сравнение със стандартното Audi RS 4 Avant и е достигнала 470 к.с., а максималният въртящ момент е 600 Нм. Върхът на серията ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди, което е с 0,4 секунди по-бързо от Audi RS 4 Avant.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years

Снимка: Audi

Автомобилът има максимална скорост от 300 км/ч, а стандартната керамична спирачна система се справя безкомпромисно с намаляването на скоростта и със спирането. Спортната изпускателна система заедно с накрайниците в матово черно генерират интензивен гърлен звук.

Регулируемо спортно окачване за оптимална динамика на пътя

Новото Audi RS 4 Avant Edition 25 идва стандартно с ръчно регулируемо спортно окачване, което осигурява перфектна комбинация от динамика и комфорт. Това дава възможност на юбилейния модел за 10 мм по-нисък просвет от RS 4 Avant. Освен това, клиентите могат ръчно да намалят височината на возене с допълнителни 10 мм за обща височина на возене, която е с 20 мм по-ниска от серийния модел.

Новият модел се предлага и със спортен диференциал Quattro, който осигурява по-голяма пъргавина и по-голямо отклонение назад за по-голямо удоволствие от шофирането, особено в динамичен режим на шофиране. Актуализираният софтуер в блока за управление на трансмисията осигурява по-бързи времена за превключване и забележимо увеличен разход между различните режими на шофиране.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и RS4 Avant

Снимка: Audi

Специално за Audi RS 4 Avant Edition 25 Years, отрицателният наклон на предния мост беше увеличен до две степени и бяха монтирани по-твърди контролни рамена. Това води до подобрено сцепление и по-добро управление за по-високи скорости в завой. Здраво фиксираната подрама на задната ос осигурява по-прецизна обратна връзка на окачването и по-добра цялостна производителност. Това е допълнено от подобрения Torsen диференциал.

Джанти и гуми с най-добра производителност за пътя и пистата

За да постави цялата тази мощност на пътя, новото Audi RS 4 Avant Edition 25 Years идва стандартно с високоефективните гуми Pirelli P Zero Corsa, предназначени за пътя и състезателната писта. Гумите са монтирани на машинно обработени 20-инчови алуминиеви джанти в матов паладий. Кованите джанти, познати от RS 4 Avant, оборудвани с конкурентния пакет, са оптимизирани по отношение на теглото и са визуално подобрени чрез интензивно фрезоване. Освен това те имат модифициран офсет, за да подчертаят спортния дух.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и RS4 Avant

Снимка: Audi

Клиентите получават и втори комплект колела с гуми полуслик Pirelli P Zero Trofeo RS и система Pirelli Track Adrenaline от техния партньор Audi. Гумите са специално проектирани за състезателна писта и се доставят върху ексклузивни 20-инчови алуминиеви джанти в черен мат. Благодарение на тяхната специфична каучукова смес и асиметричен протектор, гумите Pirelli P Zero Trofeo RS предлагат оптимално сцепление при сухи условия, като по този начин повишават стабилността и страничното сцепление.

 

Audi RS4 Avant и RS 4 Avant Edition 25 Years

Снимка: Audi

Ексклузивната система Track Adrenaline разполага със сложни сензори в гумите, предоставящи на водача информация в реално време за налягането и температурата на гумите, контролен блок и специално приложение за телефон, поддържащо Apple Car Play и Android Auto. Чрез Pirelli Track Adrenaline клиентът ще получи информация в реално време и препоръчителни действия за оптимално управление на гумите на пистата.

Освен това в допълнение към гумите полуслик Pirelli P Zero Trofeo RS и системата Pirelli Track Adrenaline, клиентите получават и чифт ръкавици за шофиране на пистата, произведени от Alpinestars, които са специално проектирани за специалното издание и също като него имат жълти акценти.

Дизайнът отдава почит към легендарното Audi RS4

За да отбележи цвета на оригиналното Audi RS4 Sport, днешното издание на модела се предлага и в жълт цвят Imola. Освен него като екстериорни цветове също се предлагат сивият вариант Nardo и черен Mythos. Широка гама от ексклузивни дизайнерски характеристики правят модела наистина специален. Облицовките на страничните прозорци са в лъскаво черно. За първи път Audi RS 4 Avant Edition 25 Years включва черна инкрустация в задните светлини.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и RS4 Avant

Снимка: Audi

Пръстените и надписите на Audi също се предлагат в лъскаво черно, а матричните LED фаровете имат потъмнени рамки, специфични за семейството RS. Релсите на покрива са премахнати, за да придадат на автомобила по-плосък, спортен силует. Стандартното оборудване включва тонирани слънцезащитни стъкла за задната врата и страничните прозорци. Надписът RS 4 edition 25 Years е гравиран в прозорците между C- и D-колоните. Пакетът за външен вид от матов карбон е проектиран специално за това издание. Той разполага с предни ламели, странични капаци и разширения на праговете, както и скобата на дифузьора и корпусите на страничните огледала в матов карбон.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и RS4 Avant

Снимка: Audi

Интериорът впечатлява със своите жълти декоративни шевове, като напомня комбинацията от черна и жълта кожа Alcantara на модела RS4 от 2001 година. За първи път стелките имат лого RS 4, а традиционно червеният ромб Audi Sport и черните надписи RS вече са и жълти. Кантът на волана, кожените подлакътници на вратите, централната конзола в черна алкантара и маншетът на скоростите са с шевове в същия цвят.

Седалките тип корито с шевове тип пчелна пита и карбоновата облегалка се предлагат с впечатляваща комбинация от дълбока черна кожа Dinamica с контрастни жълти шевове. Директно под облегалката за глава има надпис RS 4 в същия цвят. Логото на праговете и RS проекцията от светодиодите на входа са бели.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years

Снимка: Audi

Матирани надписи на централната конзола показват поредния номер на всеки отделен автомобил от 1 до 250. Клиентите, които купуват Audi RS 4 Avant Edition 25 Years, могат да изберат бял фон за оборотомера и скоростомера чрез MMI - почит към Audi RS2 Avant от 1994 г., където аналоговите циферблати първоначално бяха в бяло. Системата за стартиране Launch Control използва напълно потенциала за ускорение на Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и сигнализира идеалния момент за ускоряване извън линията на светофара.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years

Снимка: Audi

Клиентите могат да изберат ексклузивната опция за поръчка на велурен волан Audi exclusive с плоско дъно и централна маркировка от своя партньор на Audi. Той е снабден с жълти декоративни шевове, а горната част на скоростния лост е завършена в черен велур. Цената е 2270 евро. Audi препоръчва да носите ръкавици, когато използвате този волан.

Едновременно с пускането на Audi RS 4 Avant Edition 25 Years, колекцията на Audi представя специалния часовник, който отразява множество детайли от автомобила. Например, той има карбонов циферблат и жълти детайли, като логото на RS 4, централната стрелка на секундарника и контрастните шевове в кожената каишка. Подобно на специалния модел, часовникът също е ограничен до 250 бройки.

Audi RS 4 Avant Edition 25 Years

Снимка: Audi

Успоредно с пускането на юбилейното Audi RS 4 Avant Edition 25 Years подобрение на мощността също получава и RS 5. Новото Audi RS 5 Sportback performance edition се задвижва от двигател V6 битурбо с мощност от 470 к.с. и максимален въртящ момент от 600 Нм. Това е увеличение от 20 к.с. в сравнение с RS 5 Sportback. Моделът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди, което е подобрение от 0,2 секунди в сравнение с RS 5 Sportback. Максималната му скорост е 300 км/ч. Новото Audi RS 5 Sportback performance edition също се предлага стандартно със спортно окачване RS pro с динамично управление и подобрен Torsen диференциал.

Audi RS 5 Sportback performance edition

Снимка: Audi

Юбилейното издание Audi RS 4 Avant Edition 25 Years е произведено съвместно с Audi exclusive и излиза от конвейера в Инголщат заедно с A4, S4 и RS 4. Тази интеграция на ограниченото специално издание в редовното производство подчертава гъвкавостта на производствения обект.

Новите Audi RS 4 Avant Edition 25 Years и Audi RS 5 Sportback performance edition са налични за поръчка от юни 2024 г. Цената на Audi RS 4 Avant Edition 25 Years започва от 142 905 евро, докато цената на Audi RS 5 Sportback performance edition започва от 128 420 евро.