Вижте снимки >>

Досега F-150  е бил най-продаваният пикап в САЩ, а производството на новото, изградено от алуминий поколение е рискована стъпка, която би могла да въведе нов стандарт в сектора или пък да струва на компанията първенството на пазара на пикапи.

Новият Ford F-150 е с 318 килограма по-лек от предшественика си, а моделът е запазил гигантските си размери - автомобилът е дълъг 5.5 м.

ВИДЕО >>

Ford започва производството на F-150 в завода си за товарни автомобили в Диърборн, щата Мичиган, разположен близо до централата на компанията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За целта заводът е оборудван с 500 нови робота, а са били наети 850 работника.

Новите автомобили ще се появят в търговската мрежа идния месец.

Пикап, който е по-лек, с по-ефективен разход на гориво, а в същото време е по-мощен, ще привлече купувачите на фона на затрудненията на конкурентите, твърдят експертите Ford.

Интериорът на новаторската машина е оборудван с доста екстри, като система от камери обхващаща всички 360-градуса, инфотейнмънт система с 8-инчов сензорен дисплей и предлагаща множество подпомагащи шофьора системи.

Двигателната гама на новия F-150 ще включва 2.7-литров V6 EcoBoost агрегат, за който от Ford твърдят, че ще има мощността на типичен V8 двигател.

Гамата продължава с 3.5-литров V6 EcoBoost, атмосферен 3.5-литров V6 Ti-VCT двигател и 5.0-литров Ti-VCT V8 агрегат с 360 к.с.

Алуминиевият F-150 ще започне да се произвежда в началото на другата година и в другия завод на Ford, намиращ се в Клейкомо, Мисури.

Алуминият не е нов за автомобилостроителите.

За първи път обаче ще бъде използван за целия корпус на автомобил в масово производство.

Предишното поколение на Ford F-150 бе изключително търсено, като в двата си завода в САЩ миналата година Ford са произвели 647 697 пикапа F-150 или по един на всеки 49 секунди.