Ксенон или LED?

Любопитен експеримент дава отговор на въпроса дали ксеноновите или LED фаровете са по-добрият избор.

Обратно в новината

Коментари - Ксенон или LED? | Авто.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да открехна всички които не знаят че ксенона има много предимства, но повечето неоригинални ксенони които се продават и монтират евтино на всиакави кенефи са изключително вредни за ретината на насрещно движещите се коли. Те нямат филтри за УВ и дефакто пържат очите на хората които се движат срещу тях. Това разбира се води до нарушаване и загуба на зрение. Вариантите са или да почнем да караме колите със слънчеви очила (да не са менте) или държавата да си влезе във функциите и да спира от движение нередовните водачи които пречат на останалите. Това е все едно някой с противогаз да излезе на витошка и да възпламени граната с БОВ а полицайчетата да си бъркат в носа.. А относно експеримента ЛЕД са по добри но са по скъпи, не е нужен тест :)

Четох едно доста по-задълбочено сравнение по темата. Общо взето изводът там беше, че LED светлините имат силно преимущество само, ако са адаптивни (да следват траекторията). Ако са фиксирани преимуществото е на ксенона, като дори и класическите халогенки са по-добри в определени ситуации.

Изборът на светлини зависи от питанката: Колко време шофираме на къси и колко са ни необходими дългите светлини? На дълги минавам в късните часове на нощта, когато движението дори по магистрала "Тракия" замира. Отбелязвам изрично че не съм софиянец където движението е мн. по-интензивно.