Новият модел носи обозначението ES8 и представлява електрически кросоувър със седем места. Дължината му е почти пет метра, а междуосието - 3010 мм.

Вижте как изглежда Nio ES8 >> >> >>



Автомобилът разполага с два електромотора, които са със системна мощност 653 конски сили. Максималният въртящ момент е 840 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч е равно на 4.4 секунди. Още нещо любопитно е, че ES8 е първият автомобил, каросерията на който на практика е изцяло изготвена от алуминиевата сплав 7003, характеризираща се с висока якост на усукване (44 140 Нм/градус), предава факти.бг.

Най-основното, което до момента, нито Tesla, нито Renault са успели да направят, е възможността за бърза смяна на батерията. Кросоувърът е снабден с акумулатори с капацитет 70 киловат часа, които по заводски данни могат да осигурят автономен пробег от 355 километра. На специални станции обаче батерията може да бъде сменена за точно три минути.

Към момента има само няколко такива станции в Пекин, но намеренията на компанията са тази мрежа да бъде сериозно разширена. През 2020-а от Nio обещават 1 100 станции за смяна на батериите и още 1 200 - за бързо зареждане, които ще бъдат равномерно разпределени по пътната мрежа на Поднебесната държава.

Иначе кросоувърът ES8 е богато оборудван, седалките са тапицирани със скъпа естествена кожа, а комфортната возия се дължи на интелигентно пневматично окачване. Мултимедията Nimo е снабдена с т.нар. изкуствен интелект, който се свързва с останалите автомобили и дори може да разговаря с водача.

Полуавтономният режим се нарича Nio Pilot и обединява иновационна трифокална камера, четири камери за кръгов обзор, пет радара, 12 ултразвукови сензора и камера, която следи реакциите на водача. Според китайците системата е напълно готова да поеме контрола над автомобила, както на високоскоростни шосета, така и в градски задръствания.

В Китай Nio ES8 ще се продава за $67 725 - сума, която е почти два пъти по-малка от тази, за която се продава в Поднебесната държава Tesla Model X. Следващата година китайската компания планира да стъпи и на американския пазар, което означава, че на хегемонията на Tesla ще бъде сложен край. Но дали Nio ще стане убиец на Tesla... е рано да се прогнозира.