На миналогодишното изложение в Париж Suzuki представи новото Baleno, продажбите в Европа стартираха тази пролет, а миналата седмица ние тествахме модела по планински път и останахме приятно изненадани.

Новото Baleno се държа стабилно в завоите, а въпреки че шофирахме с по-високи обороти, средният разход на гориво бе между 6 и 7 литра на 100 км. Пробвахме японският хечбек по черен терен, като отново останахме доволни.



Снимка


Дизайн


Дизайнът на новото Baleno е подчертано японски и се характеризира с големи и извити назад фарове, които са снабдени с дневни LED светлини. Радиаторната решетка има "усмихнат" дизайн, а хромираният й завършек прелива във фаровете. Покривът на модела е леко скосен, като японците са монтирали заден спойлер, снабден с допълнителни стопове. Що се отнася до самите стопове, те също са доста симпатични и дори бихме казали, че ни напомнят за задните светлини на доста по-скъпото BMW 1 Series. В общи линии, екстериорът на новото Suzuki Baleno определено има елегантен дизайн.


Снимка


Размери


Моделът има дължина от 3995 мм, широчина от 1745 мм и височина от 1470 мм. Колесната база е 2520 мм. Пътният просвет е 120 мм, а багажникът може да побере 355 литра, като при спуснати задни седалки полезният обем нараства до 1085 литра. Общото тегло на модела е 1405 кг.

От Suzuki са се постарали и предлагат наистина върхови нива на простор за автомобил от този сегмент - за сравнение новият Opel Corsa има малко по-големи размери и багажник със значително по-малък обем (286 литра).

Новото Baleno определено е един от най-практичните модели в класа на компактните хечбеци.


Снимка


Интериор


Интериорът на японския хечбек е доста практичен. Във своята базова версия колата не разполага със навигация, камера за задно виждане и сензорен дисплей, а със CD-плеър и радио. Всички тези екстри обаче са налични в по-високите нива на оборудване, където инфотейнмънт системата е съчетана на 7-инчов тъчскрийн. Приятно впечатление правят тапицираният с кожа волан и таблото, чийто дизайн е подчертан от стилни сини светлини.


Снимка


Системи за сигурност и комфорт


Базовата версия на автомобила разполага с 6 въздушни възглавници - 2 отпред и 4 отстрани. Откриваме още автоматични светлини, климатик с поленов филтър и отопляеми външни огледала.

По-високите нива на оборудване идват с асистент при потегляне при наклон, отопляеми предни седалки, Старт/Стоп система, адаптивен круиз контрол, безключов достъп и безключово стартиране на автомобила и системата Radar Brake Support, която се активизира при движения с ниска скорост (в задръствания) и предупреждава водача за възможен сблъсък с автомобила отпред.


Снимка


Двигател


Двигателната гама на Suzuki Baleno е съставена от два доста икономични бензинови агрегата. Версията, която ние тествахме се задвижва от 1.2-литров 4-цилиндров DUALJET мотор с многоточков инжекцион и мощност от 90 к.с. и 120 Нм въртящ момент. Средният разход на гориво е 4.2 литра на 100 км, а в града колата харчи 5.3 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 12.3 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч.

Вторият вариант се задвижва от 1.0-литров 3-цилиндров турбиниран BOOSTERJET мотор с мощност от 112 к.с. и 170 Нм въртящ момент. Средният разход на гориво е 4.4 литра на 100 км, а в града - 5.4 литра на 100 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 11.4 секунди, а максималната скорост е 200 км/ч.

Агрегатите могат да се съчетаят с механична 5-степенна трансмисия, автоматик с 6 скорости или безстепенна CVT скоростна кутия. Стандартната версия е оборудвана с предни дискови и задни барабанни спирачки, но съществува опцията за замяна на задните барабани с дискове.


Снимка


Заключение


Както може би знаете, най-купуваните нови автомобили в България са в ниския ценови сегмент. Новото Suzuki Baleno е една интересна алтернатива, съчетаваща в едно японски стил, висока практичност и ниска цена.

Базовата версия на новото Baleno струва 22 490 лева, като Suzuki предлагат възможността за обратно изкупуване на Вашия стар автомобил при покупка на новото Baleno. Гаранцията покрива първите 5 години или изтича след навъртането на 100 000 километра.

Нашето заключение е, че новото Suzuki Baleno е един доста добър за своята цена компактен автомобил, подходящ за семейни хора, искащи да имат малък градски автомобил без да се лишават от необходимата практичност на обемния багажник.


Вижте как изглежда новото Suzuki Baleno >>>>