ВИДЕО >> >> >>


Дизайн


Във време, в което повечето компании залагат на малките промени и еволюционния подход, KIA са проявили смелост и четвъртото поколение на Sportage идва с изцяло нов дизайн.

Най-отличителните черти в стила на автомобила са големите и извити назад фарове, кубичните LED светлини за мъгли, радиаторната решетка тип ‘тигров нос’, монтираният на покрива заден спойлер, красивите LED стопове и 19-цоловите лети джанти.

Аеродинамичността също е подобрена и автомобилът има коефициент на въздушно съпротивление от едва 0.33 Cd, което е доста добър резултат за кросоувър.

Размери


Новата KIA Sportage има дължина от 4480 мм, широчина от 1855 мм и височина от 1645 мм. Колесната база е 2670 мм. Пътният просвет е между 172 мм и 199 мм в зависимост от джантите.

Багажникът има полезен обем от 481 литра, а при спуснати задни седалки имате достъп до 1480 литра.

Интериор


Интериорът е доста комфортен, а за пасажерите отзад има учудващо много място. Базовата версия идва с кожен мултифункционален волан, а по-високите нива на оборудване предлагат тапицирани с кожа седалки.

Като екстри се предлагат мощна аудио система на JBL с 8 тонколони и субуфер, стъклен покрив и навигация с 8-инчов сензорен дисплей.

Дори базовите версии на новата KIA Sportage обаче идват със система за подгряване на седалките, таванна конзола с отделение за очила и лампи за четене и с двузонов климатроник с йонизатор за въздуха.

Системи за сигурност


Базовата версия на корейския кросоувър има множество системи за сигурност, като асистент за потегляне по наклон, круиз контрол, заден парктроник и автоматични фаровe.

По-върховите нива на оборудване предлагат система за следене на мъртвата точка, камера за задно виждане, пълен парктроник, система за разпознаване на пътните знаци и следене на пътното платно, система сигнализираща за напречен и страничен трафик, електрическа ръчна спирачка и безключово запалване.

Новият Sportage има максималната оценка от 5 звезди на европейските краш тестове NCAP.

Двигател


Двигателната гама на новата KIA Sportage включва:

- 1.6-литров бензинов инжекцион със 132 к.с. и 160 Нм въртящ момент
-
1.6-литров турбо бензинов агрегат със 177 к.с. и 265 Нм въртящ момент
- 1.7-литров
дизел във версии със 115 к.с. и 280 Нм въртящ момент и със 141 к.с. и 340 Нм въртящ момент
- 2.0-литров дизел
във версии със 136 к.с. и 373 Нм въртящ момент и със 185 к.с. и 400 Нм въртящ момент

Входящите версии са със задвижване на предната ос, но по-голямата част от гамата е снабдена със система за перманентно задвижване на всички колела. Клиентът може да избере измежду 6-скоростна ръчна скоростна кутия или 6- и 7- степенни автоматици.

Разходът на гориво е значително оптимизиран, като бензиновите версии харчат средно около 7 литра на 100 км, а дизеловите - между 5 и 6 литра на 100 км.

Автомобилът има меко окачване, а заключващият се централен диференциал гарантира, че комбинацията от резки завои и хлъзгава настилка е напълно безопасна.

Заключение


KIA дава 7 годишна гаранция за автомобила, а ценовата му листа започва от около 37 000 лева, като най-върховата и луксозна версия струва около 60 000 лв. За тези пари получавате един стилен, надежден и комфортен кросоувър, който не се плаши от черните пътища и същевременно не е алчен за гориво.



Вижте снимки >> >> >>