Първото поколение на Renault Clio беше представено през 1990 г., като наследник на легендарното Renault 5. От лансирането на Clio до сега от него са продадени над 16 милиона автомобила по целия свят. Две поколения на Clio спечелиха престижната награда "Автомобил на годината в Европа".

Петото поколение на Clio дебютира през 2019 г., а неотдавна моделът беше обновен и ще дойде у нас през есента с по-спортна визия и новото лого на Renault. Към промените в дизайна обновеното Clio добавя и новото спортно ниво на оборудване Esprit Alpine, както и усъвършенствана електрифицирана хибридна система за задвижване E-Tech.

Вижте галерията със снимки на обновеното Renault Clio  >>  >>  >>

Освен това Clio се предлага с най-голям избор на двигатели от всеки друг автомобил в този клас, като за задвижването му има класически 3-цилиндрови бензинови двигатели, един турбодизелов 4-цилиндров мотор и версия LPG на бензин и пропан-бутан.

Версията Esprit Alpine идва със 17-инчови алуминиеви джанти с ефект на диамант

Снимка: Renault

Дизайнът на обновеното Renault Clio определено го различава значително от първата фаза на модела. Отпред има нова решетка, в която е интегрирано новото лого на Renault от матов сатиниран хром, а от двете страни на решетката са поставени новите светлини, които правят Clio да изглежда малко по-агресивно и по-мъжествено.

Дизайн: новият облик с LED светлини формира по-агресивно излъчване

Всяка от дневните LED светлини формира едната половина от изправен ромб. Предните LED фарове имат по пет светлинни лъча и автоматично се адаптират между дълги и къси светлини.

Отвън новото ниво на оборудване Esprit Alpine има въздушни дефлектори в стила на предно крило на болид

Снимка: Renault

Задната част също е променена в сравнение с предшественика си. Аеродинамичните отвори за въздух в бронята са разположени отвън, което прави Clio да изглежда визуално по-широко на пътя.

Новите задни LED светлини се отличават с прозрачни кристали. Задната броня е променена, а ауспуховите накрайници при хибридната версия E-Tech са скрити от дифузьора. За обновеното Renault Clio се предлагат седем цвята на каросерията с ново трислойно покритие.

Снимка: Renault

Зад волана на обновеното Renault Clio ни очаква и ревизиран дизайн. Това се отнася по-специално за спортната версия Esprit Alpine, която замени предишното ниво RS Line. В това най-високо ниво на оборудване, Clio разполага с 10-инчов дигитален дисплей на инструменталното табло.

Интериор: 10-инчов дигитален дисплей и 9,3-инчов централен сензорен екран

Можете да избирате от няколко варианта по подразбиране, всички от които са разумно големи, така че винаги да сте добре информирани и да виждате всичко необходимо. При версията Esprit Alpine в средата има и 9,3-инчов централен сензорен екран на информационно-развлекателна система Easy Link, която включва две версии за безжична връзка чрез Android Auto и Apple CarPlay.

На волана стои новото лого на Renault, а пред водача е новият 10-инчов дигитален дисплей

Снимка: Renault

Мултимедийната система дава възможност за дублиране на смартфон и осигурява достъп към всички приложения и съдържанието на мобилното устройство. За съжаление информационно-развлекателната система и навигацията не са базирани на бързата връзка на Google, както при новите модели Austral и Megane Electric.

Седалки: обгръщащи тялото с изразителни странични опори

В интериора на обновеното Renault Clio особено приятно впечатление прави новата спортна версия Esprit Alpine, която се отличава с по-обгръщащи предни седалки, които осигуряват по-добра странична опора и комфорт. Седалките в тази спортна версия Esprit Alpine са покрити с рециклирани текстилни материали, които оставиха много добро впечатление по отношение на качеството.

Предните седалките са по-обгръщащи и осигуряват по-добри странични опори

Снимка: Renault

Техническата база все още е изградена на платформата CMF-B и това се вижда от непромененото междуосие на автомобила от 2,58 метра. Седнах на задната седалка зад шофьора, т.е. зад себе си, и установих, че в Clio могат да пътуват добре хора с ръст до 1,75 метра. За по-високи пасажери, отзад няма да има толкова много място за колената.

Снимка: Renault

Същото важи и за задния диван, на който сядат удобно не повече от двама възрастни и евентуално едно дете между тях, но не и на детско столче. Обемът на багажника е 391 литра, но при тестваната версия E-Tech full hybrid 145 батерията намалява обема на багажника до 301 литра. Задната седалка се сгъва в съотношение 60:40 и осигурява повече място.

Батерията намалява обема на багажника до 301 литра, а задната седалка се сгъва в съотношение 60:40

Снимка: Renault

Обновеното Renault Clio се предлага с много богата гама от двигатели, сред които 1,0-литров 3-цилиндров атмосферен бензинов мотор с мощност 67 к.с., 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор с 91 к.с., 1,5-литров 4-турбодизелов турбодизелов мотор със 101 к.с. и версия на бензин и пропан-бутан (LPG) на базата на 1-литровия 3-цилиндров бензинов турбомотор със 101 к.с.

Двигатели: два бензинови, дизелов, на пропан-бутан и пълен хибрид

Французите се гордеят най-много с хибридния вариант на Clio, наречен E-Tech full hybrid с мощност 145 к.с., който е най-съвременният от технологична гледна точка. Всички тези двигатели покриват широк диапазон от различни мощности и допринасят за най-всеобхватния избор.

Снимка: Renault

Renault представи обновеното Clio в хибридния вариант, наречен E-Tech full hybrid. Той прави удоволствието от шофирането в електрически режим по-достъпно и същевременно намалява разхода на гориво, както и емисиите на CO2.

Пълен хибрид: бензинов двигател работи в комбинация с два електромотора

Хибридната система се състои от 1,6-литров 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател с мощност 94 к.с., електромотор с мощност 49 к.с. и електрически стартер-генератор, който добавя още 24 к.с. Вторият електромотор всъщност стартира бензиновия двигател при тръгване. Двигателят се активира само когато наистина е необходимо.

И двата електрически мотора се захранват от батерия с капацитет 1,2 кВтч, която се зарежда с енергия от спиране, но не може да се зарежда с кабел. Това задвижване е свързано с многорежимната трансмисия без съединител, при която електрическият мотор поема функцията на съединителя. Скоростната кутия осигурява две предавателни числа за електрическия мотор и четири неутрални за бензиновия двигател.

Снимка: Renault

За разпределението на мощността са налични общо 14 различни комбинации, които трябва да допринесат за значително по-ниската консумация на гориво. Хибридната система е много ефективна и може да намали разхода на гориво чрез пълно използване на електрическо задвижване.

От Renault обещават, че Clio E-Tech full hybrid може да се движи на ток през 80% от времето в града, което намалява средния разход на гориво с до 40%, благодарение на което емисиите на СО2 са едва 95 г/км, а консумацията е 4,2 литра на 100 км според WLTP.

Разход: върви предимно на ток в града и харчи едва 4,2 литра бензин на 100 км

Хибридното Clio E-Tech се зарежда само с бензин и въпреки това можете да карате на ток не само в града. На централната конзола има бутон EV за шофиране в чисто електрически режим, като до скорост от 50 км/ч можете да се движите само на ток, но електромоторът често поема отговорността за задвижване дори при скорости над 90 км/ч.

Превключването между бензиновия двигател и електромотора е плавно и при нормални обстоятелства дори не го забелязвате. Когато електромоторът работи, бензиновият агрегат се изключва напълно, след което се рестартира почти безшумно.

Снимка: Renault

Освен позицията D за движение напред, лостът на автоматичната скоростна кутия има и позиция B, при който след отпускане на педала на газта започва да забавя по-силно и батерията се зарежда. Ако изберете режима e-SAVE, батерията изобщо не се използва, а се пести.

Първоначално преминавахме през града безшумно, на чисто електрически режим, особено при тръгване и спиране. Хибридното Clio реагира доста пъргаво на подаването на газ, а въртящият момент в електрически режим е 205 Нм.

По време на енергично изпреварване и при по-високи скорости на магистралата, се включва двигателят с вътрешно горене, обикновено първоначално при ниски обороти, последвани от висока предавка. Двигателят с вътрешно горене винаги работи в оптималния диапазон на оборотите.

След около 100 км при комбиниран цикъл на движение, регистрирахме разход от 4,2 л/100 км

Снимка: Renault

Clio ускорява от място до 100 км/ч за 9,3 секунди и достига максимална скорост от 174 км/ч. След около 100 км при шофиране из белгийската столица Брюксел, на междуселски път и съвсем малко на магистрала, регистрирахме комбиниран разход от точно 4,2 л/100 км, което се вижда на снимката. Не сме шофирали икономично, но спазвахме ограниченията.

Режими: стандартен за ежедневието, Sport за динамика и Eco за икономия

От сензорния екран на мултимедийната система Easy Link настройките на системата Multi-Sense позволяват на водача да избира режима на шофиране, който отговаря на неговото настроение или профила на пътя. По този начин Renault Clio E-Tech full hybrid е в състояние да съчетае удоволствието от шофирането и енергийната ефективност, независимо от обстоятелствата.

Стандартният режим My Sense е най-подходящ за ежедневна употреба. Той комбинира надеждно пътно поведение и динамично ускорение. Това се дължи на пъргавото стартиране с моментално наличен въртящ момент, който се поддържа и повтаря лесно, особено в града, но също така и при по-високи скорости.

Режимът Eco използва по-премерена настройка на педала на газта и на адаптираната смяна на предавките. Режимът Sport съчетава пълния капацитет на хибридната системата и предоставя неочаквано спортна динамика.

Снимка: Renault

На пътя обновеното Renault Clio вози доста по-меко спрямо конкурентите си от В-сегмента. Окачването му е еластично и неравностите на пътя не се усещат дори със 17-инчовите нископрофилни гуми. Каросерията се наклонява в завоите, но не чак толкова, че пътниците да се хващат за дръжките над вратите.

Управлението е сравнително директно за този клас автомобили и радва с добра обратна връзка. Хечбекът е маневрен, като диаметърът на завой е 10,5 метра. Явно в салона има добра шумоизолация, тъй като до пътниците не достигат дразнещи звуци.

Снимка: Renault

Цена: приемлива за базовата версия, висока за оборудването Esprit Alpine

Новото Renault Clio ще бъде лансирано в България през септември и ще се предлага с три нива на оборудване - Evolution, Techno и Esprit Alpine. Търговската политика на Renault позволява на марката да поддържа конкурентни цени, започващи от 31 990 лева за базовата версия с 1,0-литров 3-цилиндров атмосферен бензинов мотор с мощност 67 к.с.

Чувствително по-висока е обаче е цената на версията E-Tech full hybrid 145 в спортното ниво на оборудване Esprit Alpine, която е 54 990 лева и го прави най-скъпото Clio в историята на модела. Обновеното Clio изглежда добре и ще остане една от най-харесваните малки коли. Хибридното задвижване дава приятна динамика и нисък разход на гориво. Оборудването Esprit Alpine определено е най-доброто в този сегмент. За съжаление никога повече няма да има истински спортист като Clio R.S., което ще липсва на почитателите на малките спортни коли на Renault.

Технически характеристики

Renault Clio E-Tech full hybrid 145 Esprit Alpine

Размери

Дължина: 4053 мм

Широчина: 1798 мм

Височина: 1439 мм

Междуосие: 2583 мм

Собствено тегло: 1238 кг

Обем на резервоара: 39 литра

Двигател

Тип: 4-цилиндров бензинов + два електромотора

Работен обем: 1598 куб. см

Системна мощност: 145 к.с.

Системен въртящ момент: 205 Нм

Скоростна кутия: автоматична многорежимна

Задвижване на колелата: предно

Динамика

Максимална скорост: 174 км/ч

Ускорение от 0-100 км/ч: 9,3 секунди

Среден разход: 4,2 л/100 км

Емисии на СО2: 95 г/км

Цена на модела с ДДС: 54 990 лева