"Днес сме свидетели на изпълнението на една 60-годишна мечта на нашата страна. През 2019 г. направихме първата поръчка за ТОГГ, гордостта на нашата страна. Днес получаваме първия умен автомобил. Пожелавам ТОГГ, един от първите плодове на "Века на Турция", да бъде от полза за целия ни народ", заяви Ердоган на церемонията, предава БТА.

"Векът на Турция" е визията, съдържаща целите и програмата на президента и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката. Тази година се навършва стогодишнината от основаването на Република Турция от руините на Османската империя.

Президентът напомни, че по план вторият електромобил ТОГГ ще бъде предаден на президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е втори в списъка с лицата, заявили, че искат да се сдобият с турския електрически автомобил.

Интересът към колата е много голям, откакто този месец ТОГГ бе пуснат в продажба, посочва изданието. Цената на ТОГГ започва от 953 000 турски лири (50 230 долара).

Масовото производство на първия турски електрически автомобил стартира на 29 октомври в производствената база на ТОГГ в Гемлик, окръг Бурса. Планира се до края на годината да бъдат произведени 20 хиляди автомобила, а до 2030 г. - 1 милион коли от пет различни модела.