Дъщерното дружество на китайския автомобилен производител XPeng - Aeroht демонстрира прототипи на електрически летящи автомобили за превоз на пътници със завидна редовност и събитието CES 2024 в Лас Вегас не беше изключение. В САЩ беше показан прототип на летящ електромобил, но компанията обещава първа да пусне на пазара в Китай модулно решение, състоящо се от шестколесен електромобил и лек самолет.

Това е най-новата концепция на XPeng Aeroht. Тя все още съществува под описателното име Land Aircraft Carrier, което може да се преведе приблизително като "сухопътен самолетоносач". Доста голямото триосно електрическо превозно средство, отдалеч наподобяващо смесица от миниван и пикап, е в състояние да превозва в специално отделение компактен пътнически автомобил с функция за вертикално излитане и кацане. Специализацията в този случай е ясно разделена: единият модул лети, а другият може да бъде управляван. Поръчките ще започнат да се приемат в края на тази година.

XPeng се надява да започне производството на този необичаен автомобил до края на 2025 г., като тогава той ще се продава в Китай на цена от над 140 000 щ. долара. Първоначално на купувачите ще бъде разрешено да извършват тестови полети с въздушния модул в строго определени зони. Въпросът за лицензирането на такива полети с китайските регулаторни органи все още се уточнява, така че правните нюанси на процедурата все още не са определени. Представителите на компанията осъзнават, че ще трябва да отделят много време за обучение на клиентите, и се надяват да привлекат пилоти любители към подобна техника.

На изложението CES 2024 Xpeng демонстрира своя прототип на летящ електромобил, който при движение по земята крие в дългата си каросерия конзоли с ротори и перки. Кога този автомобил ще бъде достъпен на китайския пазар, не се уточнява. С течение на времето XPeng се надява да пусне електрическите си самолети и на експортните пазари, но засега не назовава точния момент на такава експанзия. Ясно е, че това до голяма степен ще се определя от местните правила за експлоатация на самолетите. Китайските власти са лоялни към идеята за легализиране на електрическите самолети и се надяват в кратък срок да формулират и одобрят всички необходими правила и закони.

XPeng се надява да включи своите доставчици в разработването на необходимите компоненти, тъй като на този млад пазар все още няма готови решения. Батерии, системи за управление - всичко това ще бъде създадено с оглед на спецификата на новото поколение "малки самолети".