Автомобилната индустрия в Китай се развива с бурни темпове. Днес електромобилите на Народната република носят собствен стил, върхови технологии и плашат дори немските гиганти, като VW. Китайските коли могат да бъдат и доста луксозни. Марката Hongqi е сред онези компании, които произвеждат едни от най-хубавите китайски автомобили. 

Hongqi H5 е един от най-новите модели на марката, а мнозина го оприличават на китайския отговор на BMW 5-та серия.

Н5 е седан от среден размер, позициониран под флагмана H9. Автомобилът се произвежда от групата FAW - или First Auto Group. Тя произвежда Mazda 6 в Китай в рамките на съвместното предприятие FAW-Mazda.

Това е причината Hongqi H5 да е базиран на платформата от третото поколение за новата Mazda 6.

Hongqi H5 се предлага в Китай или с 1,5-литров турбо двигател със 166 конски сили, или с по-мощен 2,0-литров турбо четирицилиндров двигател с 221 к.с.

В зависимост от двигателя, клиентите получават или седемстепенна автоматична трансмисия с двоен съединител, или осемстепенна автоматична трансмисия с преобразувател на въртящия момент.

Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 7,5 секунди.

Като алтернатива, за тези, които искат електрифицирана мощност, има 1,5-литров мек хибрид и 1,5-литров пълен хибрид.

Интериорът е луксозен, а окачването е по-твърдо, което дава спортен характер на китайския седан. Повече за него може да научите от видеото по-долу: