Toyota обяви днес, че през периода април-септември е продала рекордните 5,17 милиона превозни средства, което представлява повишение с 9,1 на сто спрямо същия период на миналата година, предаде Киодо, цитирана от БТА.

През шестте месеца до края на септември в заводите на японската автомобилна корпорация в целия свят е произведен рекорден брой превозни средства (5,06 милиона). Повишението с 9,1 на сто на годишна основа идва на фона на подобряване на доставките на полупроводници.

За първи път в историята на Toyota и произведените, и продадените от компанията превозни средства през първите шест месеца от финансовата й година, са били повече от 5 милиона.

Рекордните резултати на японския автомобилен гигант са подкрепени от увеличаване на производството в заводите му в Япония и в Северна Америка. В Китай обаче то се е понижило със 7,3 на сто на фона на спад в продажбите в условията на засилена конкуренция с местните производители на автомобили.

Toyota обяви, че е постигнала успешни резултати, както на пазарите в Европа и в Северна Америка, така и у дома - в Япония, където продажбите й са се повишили с 33,8 на сто до 790 168 превозни средства. В чужбина те са нараснали с 5,5 на сто до 4,38 милиона превозни средства.

Японската корпорация е постигнала седемкратно увеличение на продажбите на електрически превозни средства през разглеждания период (58 984) спрямо предходната година, след като представи на пазара нови модели.