Toyota Motor Европа отбеляза производството на своя 5-милионен автомобил в завода в Бърнастън в Дербишър. Автомобилът, ознаменувал тази бройка, е хибридна Corolla GR Sport хечбек, която напусна поточната линия по-рано този месец. Това постижение подчертава ролята на Бърнастън като ключов компонент в европейската производствена мрежа на Toyota и в автомобилния сектор на Обединеното кралство.

От основаването на завода през 1989 г. в него сa били инвестирани над 3,25 милиарда евро, за да се гарантира че той ще остане в челните редици по отношение на новите технологии и производствени методи. Бърнастън е първото съоръжение на Toyota извън Япония, което произвежда хибридни автомобили и продължава да бъде експертен център в тази област. Днес 100% от производството на завода е ангажирано с хибридни автомобили.

Заводът на Toyota в Бърнастън, Дербишър, Обединено кралство

Снимка: Toyota

"Този крайъгълен камък представлява повече от просто изразено в число постижение. Той отразява нашия принос към икономиката и нашия ангажимент да създаваме все по-добри автомобили, да възприемаме нови технологии и да изграждаме силни връзки с нашите доставчици, партньори и местни общности. Този успех е доказателство за отдадеността на всички наши членове, в миналото и в настоящето", отбеляза Дариус Миколайчак, управляващ директор на завода Бърнастън.

Toyota Corolla: Най-продаваният автомобил в света

Моделното наименование на Toyota Corolla се е появило върху повече автомобили по света от което и да е било друго, с над 50 милиона броя произведени до момента. Сега в своето дванадесето поколение, настоящата Toyota Corolla продължава да поддържа качеството, издръжливостта и надеждността, които са допринесли за нейния успех.

5-милионната Toyota от завода в Бърнастън

Снимка: Toyota

Днешната Toyota Corolla предлага спокойствие на клиентите, като гарантира, че автомобилът им остава солиден и надежден. Той съчетава ключови аспекти като безопасност, свързаност, ефективност, динамика и възнаграждаващо изживяване при шофиране, реализирани в стилна и практична компановка.

Производството на Toyota в Обединеното кралство

Обединеното кралство играе важна роля в европейските дейности на Toyota. Именно тук Toyota построи първите си производствени мощности в Европа, създавайки Toyota Manufacturing UK (TMUK) със завод за двигатели в Дийсайд, Северен Уелс, и автомобилен завод в Бърнастън, близо до Дерби. Тези заводи са пуснати в експлоатация през 1992 г. и оттогава Toyota е инвестирала 3,25 милиарда евро в дейности свързани с тяхната работа.

Днес TMUK е директен работодател на около 3000 души, още много хиляди са индиректно свързани в обширна верига за доставки. По-голямата част от автомобилното производство на TMUK - около 85%, се изнася, най-вече за Европейския съюз и други европейски пазари.

5-милионната Toyota от завода в Бърнастън

Снимка: Toyota