Производителят на електромобили Tesla ще съкрати над 10 на сто от своите служители. Това съобщи днес технологичното издание "Електрик", което се позовава на вътрешно съобщение, разпространено в американската технологична компания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ръководителите на отдели в Tesla са получили задача да определят кои от подчинените им са с най-съществен принос за развитието на компанията и да спрат временно изплащането на бонуси. От тях се изисква и да отменят годишните атестации на част от служителите, се посочва в публикацията на "Електрик". В нея се отбелязва също, че Tesla е намалила производството на електромобили в своята т. нар. гигафабрика в китайския мегаполис Шанхай.

Компанията отчете спад на доставките си на електрически превозни средства през първото тримесечие на годината. Това се случва за първи път от близо четири години, посочва Ройтерс.

Tesla ще представи на 23 април финансовия си отчет за първата четвърт на годината.

Към декември 2023 г. компанията е имала общо 140 473 служители в целия свят. Очаква се съкращенията да засегнат около 15 000 от тях.