"Мрежата от Суперчарджър ще покрие 100 процента от територията на Европа през следващата година - от Ирландия до Киев, Норвегия и Турция", написа Мъск в Туитър, в отговор на въпрос на бъдещ притежател на автомобил Tesla Model X от Дъблин, предаде ТАСС.

Съгласно карта, поместена в сайта на компанията, в момента са инсталирани зарядни станции в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия - общо 1386, на които има 11 600 хиляди контакта за включване.Плановете на Тесла предвиждат скоро в Русия да се появят пет зарядни станции, в Украйна - две, а в балтийските страни - още четири.

В България е планирана зарядна станция в Пловдив.

Зарядната станция Суперчарджър представлява специален трансформатор, с чиято помощ могат бързо да се заредят електромобили Tesla. Колата може да се зареди за около 30 минути до 80 процента от мощността на акумулатора. За разлика от бензиностанциите, Суперчарджър може да се инсталира и в затворени помещения.

Компанията Тесла е основана от Илон Мъск през 2003 година с централа в Пало Алто, щата Калифорния. Отначало фирмата беше специализирана само за производство на електромобили, но впоследствие започна да се занимава с разработка на системи за съхраняване на енергия.В момента компанията произвежда седани Model 3 и Model S, както и кросоувъра Model X.