Марката Tesla започна с модела Roadster, който сега е не само колекционерска стока, но и буквално кръстосва вселената, тъй като Илон Мъск изпрати преди време подобен модел в космоса. Първоначално компанията възнамеряваше да пусне второто поколение на спортния автомобил през 2020 г., но оттогава приоритетите постоянно се променят и сега той ще може да влезе на конвейера не по-рано от следващата година.

Вижте как изглежда новата Tesla Roadster >> >> >>

Това стана ясно от изявленията на Илон Мъск по време на миналогодишното годишно общо събрание на Tesla. В отговор на въпрос на инвеститор, присъстващ на събитието, ръководителят на компанията изрази надежда, че второто поколение Roadster ще може да влезе в производство едва през 2024 година. Поне разработката на автомобила ще бъде завършена през тази година, както е убеден Мъск. Говорейки за възможните срокове за стартиране на производството, той не беше толкова категоричен и призова присъстващите да не смятат това изказване за обещание за стартиране на производството на Roadster през 2024 година.

При всички положения спортният автомобил няма да се превърне в масов модел на Tesla по очевидни причини, но компанията се надява да му придаде отличителни качества, които биха могли да привлекат ентусиасти, готови да платят около 250 хил. щ. долара за един не толкова практичен електромобил. Мъск не се отказва от идеята да снабди Roadster със специални двигатели под формата на опция, които биха спомогнали за по-динамично преодоляване на завоите и по-бързо ускорение. Първоначално беше обещано, че спортният автомобил с пробег над 800 км ще може да ускорява до 100 км/ч за 1,9 секунди и да достига максимална скорост над 400 км/ч. Като негов временен заместник сега стои Tesla Model S Plaid, който демонстрира подобна динамика на по-щадяща цена, но компанията все още не се отказва от идеята да пусне второто поколение Roadster. Илон Мъск призна, че този модел така или иначе няма да има значителен принос към приходите, но в конкретен план ще остане доста печеливш.

В същото време ръководителят на Tesla заяви, че компанията е готова да започне да доставя на клиентите си първите електрически пикапи Cybertruck до края на тази година. След като производството се ускори, Tesla ще може да произвежда от 250 000 до 500 000 такива автомобила годишно. Илон Мъск добави, че лично той възнамерява да кара такъв пикап всеки ден. В отговор на въпрос на акционер относно намеренията на Tesla да произвежда туристически автомобил или кемпер, Мъск подчерта, че Cybertruck може да бъде превърнат в автомобил, подобен на кемпер, с подходящи допълнителни аксесоари.

Предпроизводствен прототип на Cybertruck беше изложен в близост до сградата, в която се проведе годишната среща на акционерите на Tesla. Той получи черни триъгълни огледала, които по-добре хармонират с външния вид на пикап, в арките на колелата можеха да се видят елементи на въздушното окачване, а в каросерията имаше накрайници за монтиране на товар и елементи от механизма за прибиращия се капак на купето. Гигантска чистачка почиваше на предното стъкло до предната лява колона, а дръжките на вратите все още липсваха.