По време на автомобилния салон в София през 2022 г. за първи път у нас беше представен електрическия модел на Great Wall Motors, наречен Ora Cat. Почти година по-късно, първите автомобили от марката са вече тук, като официалните продажби ще стартират до края на годината. Марката Ora е част от популярния китайски автомобилен производител Great Wall Motors (GWM).

Вижте как изглежда електрическият автомобил Ora Cat  >>  >>  >>

Официалното представяне на Ora в Европа се състоя на автомобилния салон в Мюнхен през септември 2021 г. С тази премиера Great Wall Motors заяви намеренията си да навлезе трайно на европейския пазар. Към момента електрическата Ora Cat се предлага в Германия, Великобритания и Швеция, като до края на годината ще стартират продажбите на този модел и на родния пазар.

Снимка: GWM

Новата Ora Cat е електрически автомобил, чийто дизайн е повлиян от класическите ретро модели. Мнозина намират прилики с легендарния Volkswagen Beetle, други го оприличават на класическото Mini, а самите китайци го наричат "ретро-футуризъм".

Брутният капацитет на по-малката батерия от 48 кВтч (нетен 45,4 кВтч) осигурява автономен пробег от над 300 км, а с по-голямата батерия с капацитет 63 кВтч, от които 59,3 кВтч са нетно използваеми, Ora Cat може да измине над 400 км пробег. Електромоторът е с мощност от 169 к.с., а ускорението от 0 до 100 км. се осъществява за 8,5 секунди.

Снимка: GWM

Максималната мощност на зареждане на бързо зарядно устройство достига 64 кВт, а за версията с по-голяма батерия е 67 кВт. За да се зареди батерията от 15 на 80%, това става в най-добрия случай за 43 или 48 минути. С променлив ток може да се зарежда от домашно стенно устройство или обществена зарядна станция трифазно с до 11 кВт.

Въпреки намигването към класическия дизайн, моделът Ora Cat е модерен и технологичен. Изкуственият интелект в автомобила се управлява от платформата In-Car Smart Services на Qualcomm и чипът на Intel, наречен умен автопилот. Благодарение на този чип много бързо и прецизно се обработва информацията от петте камери и наличните датчици, за да бъдат разпознати превозни средства, пешеходци и пътни знаци.

Снимка: GWM

Модерният и високотехнологичен интериор се допълва от двоен 20,5-инчов дисплей, който обединява екрана на инструменталното табло и сензорния дисплей на информационно-развлекателната система. Той може да се контролира чрез докосване, с гласова команда, физически бутони или от мултифункционалния волан.