Първата обновена Skoda Octavia, произведена в завода в чешкия град Квасини, слезе от поточната линия. Производството на допълнителни бройки от бестселъра на марката в Квасини стана възможно благодарение на новото поколение Superb, което сега се произвежда в завода на Volkswagen в Братислава. В същото време производството на Octavia продължава в основния завод на Skoda в Млада Болеслав едновременно с моделите Enyaq, Enyaq Coupe и Elroq.

Вижте как изглежда обновената Skoda Octavia  >> >> >>

"Като произвеждаме допълнителни бройки на Skoda Octavia в нашия завод в Квасини, ние използваме ефективно нашата гъвкава производствена мрежа и запълваме капацитета на нашите заводи. В допълнение към цялостната подготовка за пускането в производство на допълнителни бройки Octavia в Квасини, създадохме център за обучение, осигуряващ идеалната среда за допълнително обучение и повишаване на уменията на нашия екип", каза Андреас Дик, член на борда на Skoda Auto за производство и логистика.

Снимка: Skoda

Допълнителните единици на обновеното четвърто поколение на Skoda Octavia се произвеждат на същата поточна линия като Karoq в завода в Квасини, където се произвежда и Kodiaq. Докато се подготвяше за пускането в производство на обновената Skoda Octavia, производителят отвори център за обучение в Квасини, оборудван с най-съвременна технология, три роботизирани работни станции за практическо обучение и две класни стаи за напреднали теоретични инструкции.

Първото модерно поколение на Skoda Octavia слезе от производствената линия в Млада Болеслав през 1996 г. Това беше първият модел, разработен изцяло под егидата на Volkswagen Group. През март 1998 г. марката Skoda представи още по-просторната Octavia Combi, а през 1999 г. беше последван от първият вариант със задвижване на всички колела Octavia Combi 4х4. Второто поколение на Skoda Octavia, произведено между 2004 и 2013 г., предлагаше подобрена гама двигатели, нови технологии, по-здрава каросерия в сравнение с предшественика си и голямата радиаторна решетка с трапецовидна форма.

Skoda

Третото поколение е изградено върху тогавашната нова MQB A платформа на Volkswagen Group и предлага стандартен капацитет на багажника от 590 литра за лифтбека и 610 литра за комбито. През 2017 г. актуализираният модел се предлага с разделени фарове с опционална LED технология.

Сегашното четвърто поколение на Skoda Octavia дебютира през ноември 2019 г. То е изградено на актуализираната платформа MQB. Някои от бензиновите двигатели могат да бъдат съчетани с мека хибридна технология или задвижване на всички колела. През пролетта на тази година Skoda Octavia беше обновена цялостно, с освежен дизайн, второ поколение на матричните LED фарове, повече функции за безопасност и комфорт и нови функции, включително интегрирането на ChatGPT в гласовия асистент Laura.

Снимка: Skoda

От четирите модерни поколения са произведени приблизително 7,5 милиона коли Octavia, продължавайки наследството на популярния исторически модел, чиито първи бройки са произведени преди 65 години. Първият модел се е предлагал като седан с две врати или практично комби, като между 1959 и 1971 г. са произведени общо 360 000 автомобила.