Преди да се състоят световните премиери на новите поколения Kodiaq и Superb, чешката марка Skoda разкрива техния напълно обновен интериор, включващ дигитален кокпит, head-up проекционен дисплей и 13-инчов сензорен дисплей на информационно-развлекателната система.

Селекторът на автоматичната скоростна кутия DSG е преместен на кормилната колона, като сега осигурява повече пространство на пътници отпред, докато просторната централна конзола предлага повече място за съхранение.

Снимка: Skoda

Подобрявайки работата на борда, адаптивните интелигентни циферблати на Skoda позволяват по-лесен контрол. Всеки въртящ се бутон осигурява интуитивен достъп до различни функции на автомобила, а дигиталният дисплей осигурява бърз и изчерпателен преглед по всяко време. В стремежа си към по-голяма устойчивост, Skoda сега използва тапицерия от 100% рециклиран полиестер както за новия Kodiaq, така и за новия Superb.

Skoda Kodiaq

Снимка: Skoda

Дизайнерите от Skoda преработиха интериора и на двата бъдещи модела, като направиха подобрения на волана, арматурното табло и декоративните елементи. На първо място селекторът на автоматичната скоростна кутия е преместен на кормилната колона и при двата модела, което го прави особено достъпен.

В резултат на това централната конзола има подредено, ясно структурирано оформление, което отваря допълнително пространство за пътниците отпред.

Снимка: Skoda

Други новости в Kodiaq и Superb включват проекционен head-up дисплей, допълващ 10-инчовия виртуален кокпит и свободно стоящ 13-инчов централен сензорен дисплей за информация и развлечения, който е по-голям от всякога. И в двата модела дебютират иновативни въртящи се бутони, наречени Smart Dials, които умело интегрират сензорни и дигитални компоненти за по-интуитивно изживяване.

Skoda Superb

Снимка: Skoda

Този изцяло нов подход се състои от три въртящи се бутона под екрана на информационно-развлекателната система, всеки с 32-милиметров дигитален дисплей. Те позволяват бърз достъп до множество функции на автомобила в зависимост от нивото на оборудване.

Двата външни въртящи се бутона за водача и предния пътник контролират вътрешната температура, отоплението и вентилацията на седалките, показвайки текущо активната функция. 

Skoda Superb

Снимка: Skoda

Централният интелигентен бутон контролира до четири различни функции, като сила на звука на информационно-развлекателната система, скорост на вентилатора, посока на въздуха, интелигентен климатик, режими на шофиране и мащабиране на картата. Централният бутон се конфигурира чрез менюто на информационно-развлекателната система и натискането на бутона превключва между функциите.

Skoda Kodiaq

Снимка: Skoda

В интериора на новите поколения на Kodiaq и Superb инженерите от Skoda са поставили поставка за смартфон с възможности за бързо индуктивно зареждане, като в Kodiaq има място за два смартфона с функция за активно охлаждане. Освен това пътниците се възползват от до четири USB-C порта с изходна мощност от 45 вата, както и удобен USB-C порт на огледалото за обратно виждане.

Skoda Superb

Снимка: Skoda

Новите Kodiaq и Superb предлагат седалки с функция за масаж, както и отопление на седалките, волана, предното стъкло и задното стъкло. В новите модели на Skoda са използвани екологично чисти материали за целия интериорен текстил, както и за две емблематични характеристики на програмата Simply Clever - от рециклирани материали са направени чадъра на шофьорската врата и стъргалото за лед.

Официалният дебют на новите поколения на Skoda Kodiaq и Superb ще се състои през ноември.