Чешката компания Skoda показа снимки на новото поколение на флагмана Superb с камуфлажна маскировка. Според оповестената информация, Skoda ще запази двата варианта на каросерията - лифтбек и комби. Официалният дебют на изцяло новия Superb ще се състои през ноември.

Новата Skoda Superb се отличава с еволюционен стил вместо с новия дизайнерски език на Skoda Modern Solid. Новият Superb ще бъде с дължина на каросерията от 4912 мм за версията лифтбек и 4902 мм за комбито. В сравнение с предишния модел, това е увеличение съответно с 43 мм и 40 мм.

Снимки: Skoda

И двата варианта на Superb ще бъдат с 15 мм по-тесни от предшествениците си, тоест широчината ще бъде 1849 мм. Височината на лифтбека е увеличена с 12 мм до 1481 мм, докато комбито е пораснало с 5 мм до 1482 мм. Междуосието остава непроменено и е 2841 мм.

Следващото поколение на Skoda Superb ще предлага багажник с товарен капацитет от 645 литра за каросерията лифтбек и 690 литра за комбито. Това е увеличение съответно с 20 и 30 литра. Пространството за главите на водача и пътника отпред, както и на двамата пътници отзад, седящи на външните седалки, също е увеличено с няколко милиметра.

Снимки: Skoda

Базовият Superb се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател 1.5 TSI тип мек хибрид с мощност 150 к.с. и ще е с предно предаване. Следва го 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор 2.0 TSI с мощност 204 к.с. също с предно предаване, а най-мощният бензинов агрегат ще бъде 2,0-литров 4-цилиндров турбомотор 2.0 TSI с 265 к.с. и със задвижване на всички колела.

Двигателят с вътрешно горене от най-висок клас е с намалена мощност спрямо модела от предишното поколение, вероятно защото трябваше да бъде настроен да отговаря на все по-строгите екологични норми в Европа за емисиите на въглероден диоксид.

Снимки: Skoda

Базовият дизелов двигател е 2,0-литров 4-цилиндров турбомотор 2.0 TDI с мощност 150 к.с., съчетан с предно предаване, а по-мощният 2.0 TDI е със 193 к.с. в комбинация със задвижване 4х4.

Версията Plug-in хибрид, която се зарежда и от мрежата, отново ще се нарича Superb iV и ще се предлага само като комби. Тя използва 1,5-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател 1.5 TSI, съчетан с електромотор и достига системна мощност от 204 к.с.

Капацитетът на батерията е увеличен от 12,7 кВтч на 25,7 кВтч, което ще осигури чисто електрически пробег от 100 км. Мощността на зареждане е увеличена от 3,6 на 11 кВт, има и бързо зареждане до 50 кВт. Бензиновият резервоар на Superb iV ще бъде с обем е намален до 45 литра.

Снимки: Skoda

Всички варианти в двигателната гама на новата Skoda Superb ще се комбинират със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител DSG, с изключение на Plug-in хибрида, тъй като електрифицираният вариант ще използва 6-степенна автоматична трансмисия DSG.

За новата Skoda Superb ще се предлагат огромни 28 практични решения от гамата на чехите Simply Clever, включително електрическа щора за комбито. Друга нова функция е задният централен подлакътник с вградена стойка за таблет.

Снимки: Skoda

Инженерите от Skoda са добавили двоен джоб на гърба на предните седалки, както и интегрирана фуния в капачката на резервоара за течност за миене на предното стъкло. Във вратата на шофьора отново ще има чадър.

Производството на новата Skoda Superb ще бъде преместено от Чехия в Братислава, Словакия, където ще сподели поточната линия с комбито на Volkswagen Passat от 2024 година.