Чешката компания Skoda Auto обявява интегрирането на базирания на изкуствен интелект чатбот ChatGPT в своя гласов асистент Laura. Тази важна стъпка ще подобри изживяването в автомобила на много клиенти и ще помогне за улесняване на ежедневието. От тази нова функция ще се възползват моделите на Skoda, базирани на платформите MEB GP и MQB EVO.

Те ще имат достъп до огромна база данни с изкуствен интелект и ще им се чете съдържание, докато шофират. Тази нова функция се захранва от Cerence Chat Pro от технологичния партньор Cerence Inc., предлагайки уникална интеграция на ChatGPT за автомобили. Личните данни и информацията за автомобила са защитени по всяко време.

Снимка: Skoda

"Обогатяването на гласовата помощ на Skoda с изкуствен интелект прави нашите автомобили още по-добър ежедневен спътник. Шофьорите и пътниците ще имат лесен, вербален достъп до светове на знания, докато са на път. Интегрирането на ChatGPT в нашия гласов асистент Laura е най-новият начин, по който Skoda адаптира усъвършенствана технология, за да подобри изживяването при шофиране. Всичко става без ръце за водача, а сигурността на данните остава приоритет. Убеден съм, че клиентите ще оценят тази модерна нова функция", каза Клаус Зелмер, главен изпълнителен директор на Skoda Auto.

Снимка: Skoda

Новият чатбот ще се предлага заедно с най-новото поколение информационно-развлекателни системи от средата на 2024 г. Той ще се предлага в избрани версии на Skoda Enyaq, новото поколение на Skoda Superb и Skoda Kodiaq и обновената Skoda Octavia. Интегрирането на чатбот ChatGPT в гласовия асистент Laura въвежда разнообразие от нови възможности, които далеч надхвърлят предишните гласови команди.

Гласовият асистент Laura може да се използва например за управление на информационно-развлекателната система, навигацията и климатизацията и да отговаря на въпроси с обща информация. В бъдеще изкуственият интелект ще предоставя допълнителна информация в отговор на въпроси, които надхвърлят това като част от непрекъснато нарастващите му възможности.

Това може да бъде полезно по време на пътуване с кола за обогатяване на разговорите, изясняване на въпроси, взаимодействие на интуитивен език, получаване на специфична за превозното средство информация и много повече, напълно без ръце за още повече безопасност за водача и пътниците. Операцията остава ясна за водача, гласовият асистент се активира с "Окей, Лаура" или съответния бутон на волана.

Ако на заявката не може да се отговори от системата на Skoda, тя се препраща анонимно към изкуствения интелект. ChatGPT няма достъп до данни за превозно средство или лична информация. Всички взаимодействия се изтриват веднага след обработката, за да се осигури най-висока защита на данните. Тази нова функция ще бъде налична и в други модели на марките на Volkswagen Group.