Производителят на луксозни автомобили Rolls-Royce има за цел да бъде изцяло електрически до 2030 г., но се очаква първият модел на марката да започне ерата на електрическите автомобили едва в края на 2023 г., докато текат тестовете на дебютния Spectre.

Според компанията автомобилът е бил тестван в северната част на Швеция и прототипът е изминал една четвърт от планираните 2,5 милиона километра.

Според Electrek тестовата фаза в Северна Швеция, само на 55 км от полярния кръг, е включвала не само работа на електромобила при температури от минус 26 до минус 40 градуса по Целзий, но и продължителна програма за пътни тестове върху леда на замръзнало езеро. Инженерите събират данни, за да подобрят управлението на автомобила върху хлъзгави повърхности.

До момента е измината около една четвърт от 2,5 милиона километра, които автомобилът трябва да преодолее до края на тестовете за разработка. Производителят има за цел да симулира работата на електрически автомобил по този начин в продължение на 400 години.

Първият модел от гамата електромобили на Rolls-Royce ще има усъвършенствана функционалност и ще бъде свързан с глобалната мрежа по всяко време. За модела са планирани около 1000 основни функции и около 25 000 допълнителни. Spectre ще наследи алуминиевата рамка на каросерията си от своите предшественици, но тя ще бъде подобрена, за да побере компонентите на електрическата задвижваща система. Доставките за клиентите трябва да започнат през четвъртото тримесечие на следващата година.