Много автомобилни производители обявиха, че до края на десетилетието ще спрат да продават автомобили с двигатели с вътрешно горене. Toyota обаче не е част от тенденцията.

Вместо това, японският автомобилен производител обяви, че не бърза с пенсионирането на ДВГ, тъй като вярва, че светът просто не е готов да премине изцяло към електромобили.

Всъщност главният учен на компанията, Гил Прат твърди, че принуждаването на хората да купуват електромобили може да има обратен ефект, като ги накара да се придържат към своите бензинови/дизелови автомобили по-дълго.

Говорейки в Хирошима преди срещата на върха на Г7, главният изпълнителен директор на Toyota Research Institute призна, че субсидиите правят електрическите превозни средства по-привлекателни, но той вярва, че не всеки е нетърпелив да скочи към тях.

Неговото решение? Удължаване на живота на ДВГ чрез продължаване на разработването на хибриди и правене на алтернативни горива приложими за масово производство. Освен това Toyota експериментира с двигатели с вътрешно горене, работещи с водород.

Прат също изрази загрижеността си относно това, че автомобилната индустрия не е готова да премине изключително към електромобили в обозримо бъдеще. Неговият аргумент - недостига в ресурсите, които се използват за направата на батерии.