Германската компания Porsche представи уникален екземпляр от електрическия седан Taycan Turbo S, наречен Celestial Jade. Той ще бъде продаден на търг, а приходите ще отидат за благотворителност. Марката Porsche продължава да развива и разширява своята програма Sonderwunsch (Специална заявка), която позволява на богатите клиенти да задоволят най-взискателните си изисквания за дизайн, цвят и интериорно обзавеждане за автомобилите Porsche, както нови, така и употребявани.

Вижте уникалното Porsche Taycan Turbo S Celestial Jade   >>  >>  >>

Това Porsche Taycan Turbo S Celestial Jade е поредният шедьовър на специалистите от подразделението Sonderwunsch, но в случая колата не е направена за конкретен клиент, а за търг, който ще се проведе догодина - дотогава колата ще участва в различни събития в Югоизточна Азия, а премиерата се състоя в Сингапур.

Снимка: Porsche

Версията Celestial Jade, която се превежда като "небесен нефрит", се основава на обновеното Porsche Taycan Turbo S със задвижване от два електромотора с максимална обща мощност от 952 к.с. и максимален въртящ момент от 1110 Нм, способно да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,4 секунди и да развива максимум 260 км/ч. Разработването на боята за специалната версия е отнело една година, а ръчното нанасяне върху каросерията е продължило около 80 часа.

Уникалната боя Celestial Jade е градиент от два присъщо сложни цвята с ефект на Chromaflair (нещо между хамелеон и седеф), Urban Bamboo (комбинация от светлозелено и наситено златисто жълто) и Shifting Carbon (комбинация от черно, сиво и тъмно синьо). Цветът на каросерията се променя в зависимост от осветлението и ъгъла, благодарение на микроскопични частици алуминий, покрити с прозрачна смола.

Снимка: Porsche

Автомобилът изглежда така, сякаш купето на колата е издълбано от нефрит, полускъпоценен камък, популярен в азиатските страни и особено в Китай. Ключовите и отделните малки декоративни елементи на Porsche Taycan Turbo S Celestial Jade са боядисани в цвета на каросерията и също блестят с всички цветове на дъгата.

Сивите елементи на броните са в цвят Turbonite, праговете и джантите са заменени с подобни елементи, изработени от въглеродни влакна с ефект на Chromaflair. За вътрешната тапицерия на Porsche Taycan Turbo S Celestial Jade е избрана кожа в два цвята - стандартен шистовосив и британско зелено от специалната гама на програмата Sonderwunsch.

Снимка: Porsche

Уникалното Porsche Taycan Turbo S Celestial Jade има своя емблема Lunma, създание от китайската митология с тяло на кон и глава на дракон. Електрическият Taycan е заимствал оригиналното си име от турския език, където обозначава жребче, така че конската част от емблемата не е пресилена.

Драконът символизира 2024 г., тоест годината на Зеления горски дракон според китайския календар. Като цяло всичко е повече или по-малко последователно по отношение на цветове и теми. Емблемата Lunma украсява праговете и облегалките за глава на електрическото Porsche и също така се проектира върху земята близо до праговете, когато вратите са отворени.

Снимка: Porsche

За колко пари ще се продаде това уникално Porsche Taycan Turbo S Celestial Jade може само да се гадае, но е ясно, че цената ще бъде в пъти по-висока от цената на оригиналното Porsche Taycan Turbo S, който в България сега струва от 420 000 лева.