Настоящата година е много специална за Opel, тъй като само след броени дни германската марка ще чества 125-годишния си юбилей от стартирането на автомобилно производство. Събитието ще бъде отбелязано под знака на електрическата мобилност. За първи път в историята на марката всеки модел ще има версия с електрическо задвижване, като специално трябва да се отбележи новия Opel Astra Sports Tourer Electric, един от първите електрически комби автомобили, които се предлагат на пазара.

Opel поставя основата на достъпна, иновативна и ориентирана към бъдещето мобилност преди 125 години. На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел, синът на основателя на компанията Адам Опел, подписва договор с ключаря Фридрих Луцман за закупуване на неговата фабрика за автомобили, с което бележи старта на производството на колите, носещи марката Opel.

Снимка: Opel

Започва една нова ера, която ще напише историята далеч отвъд Рюселсхайм. От успешен производител на шевни машини и велосипеди, преди 125 години Opel се впуска в предизвикателството на непозната за компанията територия. Оттогава повече от 75 милиона автомобила Opel са произведени в заводите на марката в цяла Европа.

Историята на успеха на Opel започва през 1862 г., когато Адам Опел създава първата си шевна машина в Рюселсхайм, като по този начин поставя основата на компанията. Той скоро се превръща в един от най-големите производители на шевни машини в Германия и започва да ги предлага в цяла Европа. Следваща успешна стъпка са велосипедите Opel, които започват да се произвеждат в Рюселсхайм през 1886 г., което прави марката един от първите производители на велосипеди в Германия. През 20-те години на миналия век, успоредно с автомобилния бизнес, Opel става най-големият производител на велосипеди в света, успех, за който са отговорни синовете на вече починалия основател на компанията.

Снимка: Opel

Именно неговите синове правят фундаменталната промяна в бъдещите планове за развитие на компанията Opel. Поради спад в бизнеса с велосипеди през 1890 г., братята Опел търсят нови възможности и откриват такава в лицето на автомобила. Фриц и Вилхелм Опел посещават първото немско автомобилно изложение в Берлин през 1897 г. и там се срещат с Фридрих Луцман. Майсторът шлосер произвежда автомобили от 1894 г. и разполага с опита, търсен от братята. Луцман ги кани във фабриката си в Десау, където Фриц и Вилхелм осъзнават потенциала на производството на автомобили, който Луцман им предлага.

В началото се обмисля вариант за сътрудничество, но братята Опел правят атрактивна оферта на Луцман за цялото производство, включително земята, сградата и оборудването на работилниците. На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел и Фридрих Луцман подписват договора за покупна цена от 116 887 германски марки и фабриката става собственост на Opel.

Снимка: Opel

Цялата компания, включително служители и машини е преместена от Десау в централата на Opel в Рюселсхайм. Самият Луцман е назначен за мениджър на продажбите на новия завод за автомобили Adam Opel. С поемането на производството и патентите Opel веднага придобива години опит в производството на моторни превозни средства. Луцман и избрани служители създават първите автомобили носещи името Opel. Рекламите за новите модели се появяват още през пролетта на 1899 г. и гласят: "Автомобилите на Opel са най-добрите".

Снимка: Opel

125 години след началото на автомобилното производство в Рюселсхайм, Opel и неговите клиенти са се насочили към бъдеще без вредни емисии, с автомобили, които гарантират удоволствие от шофирането и са перфектни спътници в ежедневието. Новата 2024 година е специална за марката и ще бъде отбелязана с честването на юбилея под мотото на стремежа на Opel към електрификацията и предлагането на иновативни нови модели.

Снимка: Opel