Германската марка Opel отчете много успешна 2023 година, с представянето на новаторския концептуален автомобил Opel Experimental, както и със световните премиери на новата Corsa Electric и новата Astra Sports Tourer Electric. Но не само автомобилите и лекотоварната гама на марката привлякоха вниманието на потребителите и експертите.

Самите марки Opel и Vauxhall във Великобритания също дадоха своя собствен дял за вълнението. Opel получи наградата за устойчивост на Германската федерация по моторни спортове за своята пионерска концепция Corsa Rally Electric. Във Великобритания Vauxhall беше обявен за "Производител на годината".

Opel Astra

Снимка: Opel

Новото поколение на Opel Astra беше избрано за "Най-добър автомобил на годината" в много страни и категории по света, а новата Corsa стана бестселър в класа си в Германия и Великобритания. Награди за 2023 г. получиха още моделите Rocks Electric, Mokka Electric и универсалният лекотоварен автомобил Vivaro.

Най-новото поколение на Opel Astra беше обявено за "Най-добър компактен автомобил" в Испания за 2023 г. Последваха награди като "Най-добър автомобил на годината", "Най-добър семеен автомобил на годината" и "Най-добър автомобил на годината в средния клас" в Португалия, Гърция, Израел и Обединеното кралство.

Opel Astra Sports Tourer

Снимка: Opel

В Германия международното експертно жури на наградите Red Dot присъди на Astra наградата Red Dot в категорията "Дизайн", а в Нова Зеландия журито наскоро награди Astra GSe с титлата "Автомобил на 2023 година".

Новият Opel Corsa беше оценен като най-добре изглеждащият автомобил в своя сегмент. Това беше потвърдено от повече от 14 500 читатели на престижното автомобилно издание Auto Motor und Sport, които определиха Corsa за "Най-добър нов дизайн на 2023 година".

Opel Corsa Electric

Снимка: Opel

Новата Corsa получи огромно признание и във Великобритания, където спечели титлата "Най-добър малък автомобил на годината" на The Sun, както и The Best Fleet Supermini (Fleet World) и "Най-добър употребяван малък автомобил" на Carbuyer.

В моторните спортове Opel демонстрира от три години с ADAC Opel Electric Rally Cup Powered by GSe, че изцяло електрическата Corsa не е само практичен малък автомобил за ежедневието. Миналата година експертно жури от Германската федерация по моторни спортове връчи на Opel "Награда за устойчивост" за новаторската рали концепция.

Opel Corsa Rally Electric

Снимка: Opel

Във Великобритания Vivaro беше обявен за "Ван на годината" от Fleet World, а на наградите Fleet News за 2023 г., Vivaro Electric беше обявен за "Най-добър ван с нулеви емисии".

Най-продаваният SUV на германската марка Opel - Mokka Electric стана "Еко автомобил на годината" в Сърбия, докато списанието Electricar оцени двуместния Opel Rocks Electric като "Много добър" сред електрическите автомобили в Германия. Освен всички награди, които марката Opel получи през годината, Vauxhall беше удостоен с няколко приза във Великобритания.

Opel Mokka Electric

Снимка: Opel

Opel Rocks Electric

Снимка: Opel