По време на изложението IAA в Хановер Opel представи новата лекотоварна гама на марката. Основен акцент е големият ван Movano, който освен като напълно електрически е официално показан и във версия с водородно задвижване. С този ван с водородни горивни клетки, Opel представя иновативна концепция за задвижване, която комбинира производителност без компромис в работата и ежедневната употреба. Новият Opel Movano Hydrogen е с пробег до около 500 километра без спиране за междинно зареждане с гориво според цикъла WLTP.

Зареждането изисква по-малко от 5 минути. Моделът предлага същата функционалност и товарен обем на всички останали варианти на Movano. По време на изложението посетителите могат да разгледат в детайли и новия Opel Combo Electric, както и електрическата четириколка Opel Rocks Electric с оборудване Kargo за извършване на услуги и доставки без вредни емисии. Всички експонати са изложени на щанд C70 в зала 13.

Флориан Хютел - главен изпълнителен директор (CEO) на Opel

Снимка: Opel

Новият Opel Vivaro Hydrogen демонстрира как да шофирате на дълги разстояния с нулеви местни емисии и без да губите време за зареждане с гориво. Иновативното задвижване се представя в най-големия модел в гамата лекотоварни автомобили на Opel. Със своята комбинация от задвижване с водородни горивни клетки и зареждаща се батерия, новият Opel Movano Hydrogen може да измине до около 500 километра и може да бъде зареден с водород за по-малко от 5 минути. Електрическият мотор предлага е с мощност 150 к.с. и максимален въртящ момент от 410 Нм. Литиево-йонната батерия с капацитет от 11 кВч осигурява подкрепа при потегляне или ускоряване.

Opel Movano Hydrogen и Rocks с комплект Kargo

Снимка: Opel

Това означава, че системата с горивни клетки винаги работи при оптимални работни условия. Друго основно предимство на хибридната система е, че спирачната енергия може да се рекуперира и да се подава в батерията като електричество чрез електрическия мотор, работещ като генератор. Цялата технология за задвижване и резервоарите за водород са поставени по такъв начин, за да пести място и ванът не прави компромиси по отношение на ежедневната употреба. Новият Opel Movano Hydrogen използва напълно качествата си на функционален превозвач на товари и в зависимост от варианта разполага с пространство за товар до 17 куб.м и да поеме полезен товар до 1370 кг.

Флориан Хютел - главен изпълнителен директор (CEO) на Opel

Снимка: Opel

Представеният на изложението Opel Combo Electric има нов свеж облик. Новият компактен лекотоварен автомобил се разпознава веднага с нов дизайн на предницата и отличителното лице на марката Opel Vizor. В допълнение към всички доказани качества на предишната версия, новото Combo ще освети пътя пред вас за първи път с матрични светлини без отблясъци. Това прави компактния ван първият, който предлага най-модерната технология за адаптивни светлини в този пазарен сегмент. Електрическото превозно средство с батерии предлага локален пробег без емисии до 354 км, което е с около 80 км повече от своя предшественик.

Opel Combo Electric

Снимка: Opel

На изложението в Хановер е представен специално и най-малкият модел в гамата на Opel - Rocks Electric със специалния комплект Kargo. Автомобилът разполага с ултракомпактни размери от дължина 2,41 метра, ширина 1,39 метра и височина 1,52 метра, а комплектът Kargo има оборудване от допълнителен модулно разделим товарен обем. Това превръща двуместния автомобил в практично превозно средство за доставка. С диаметър на завой от само 7,20 метра, лекото превозно средство може лесно да се управлява в тесни пространства за паркиране и алеи. Opel Rocks Electric има електрически пробег до 75 км, което го прави идеален за доставки на пакети, бързо хранене или лекарства, особено в градските райони.

Новата лекотоварна гама на Opel

Снимка: Opel