На пазара на кабриолетите не останаха много модели, но за радост все още има компании, които продължават традицията да предлагат автомобили за шофиране под открито небе. Още по-приятно е, че британската марка MINI, част от BMW Group, се придържа към своето малко забавление за чист въздух и представи новия кабриолет MINI Cooper Cabrio.

Вижте как изглежда новото MINI Cooper Cabrio  >>  >>  >>

Сгъваемият покрив на открития модел може да се отвори напълно автоматично само за 18 секунди, така че водачите да се наслаждават на вятъра и слънцето по всяко време. Без значение в града, по междуградски път или по магистрала, новото MINI Cooper Cabrio предлага чиста свобода и неподражаема радост от шофирането.

Снимка: MINI

Откритият автомобил с четири места съчетава компактни пропорции с вълнуващо изживяване от шофирането под открито небе. С новото MINI Cooper Cabrio един от най-емоционалните модели в новото семейство на MINI се завръща в завода в Оксфорд, където е домът на британската марка.

Новото MINI Cooper Cabrio е получило външен вид в стила на електрическия хечбек, който беше показан през есента на 2023 г. Новият кабриолет има характерните заоблени фарове с черна пластмаса и светодиодни рамки с шарка от тънки хоризонтални линии в горната и долната част.

Снимка: MINI

Новото MINI Cooper Cabrio с отворен покрив също има защитен комплект за каросерията, включително облицовки на арките на колелата, изработени от небоядисана пластмаса. Радиаторната решетка, централният въздухозаборник и зоната за монтиране на регистрационния номер са комбинирани в осмоъгълен елемент с гладки ъгли и сребриста облицовка.

Докато моделите с 3 и 5 врати имат триъгълни фарове, новото MINI Cooper Cabrio запазва същата форма с шарка от триъгълници, които са препратка към британското знаме. Кабриолетът се предлага и с оригинални джанти с размери 16, 17 и 18 инча, както и с различна цветова палитра за купето.

Снимка: MINI

Конструкцията позволява повдигането на мекия покрив за 18 секунди при скорост до 30 км/ч. Моделът е получил минималистичен интериор, в който много елементи, включително предния панел, са обшити с плат, а седалките са получили кожена тапицерия.

Клиентите имат достъп до различни цветови схеми на интериора - светли, тъмни и някои спортни опции. В сравнение с хечбека, новият открит модел е с 40 кг по-лек. В центъра на предния панел е характерният 9,4-инчов кръгъл сензорен екран на информационно-развлекателната система. Тук се показва и информация за водача - скорост, разход на гориво, както и навигационни данни.

Снимка: MINI

Под този екран е контролният панел, който съдържа също селектора на автоматичната скоростна кутия и бутона за стартиране на двигателя. Обемът на багажника на версията MINI Cooper Cabrio е 215 литра, което е с 5 литра повече от сегашния модел с три врати. При сгънат текстилен покрив, капацитетът на багажното отделение е намален до 160 литра.

Снимка: MINI

Базовият модел на новото MINI Cooper C Cabrio е оборудвано с 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност е 163 к.с., а максималният въртящ момент е 250 Нм. Във версията MINI Cooper S Cabrio този двигател произвежда мощност 204 к.с. и 300 Нм въртящ момент. И двата варианта са оборудвани стандартно със 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя. В първия случай ускорението от 0 до 100 отнема 8,2 секунди, а във втория - 6,9 секунди. Новото MINI Cooper Cabrio ще се предлага в Германия от февруари 2025 г. на цена от 31 200 евро.