Италианската суперкола със средно разположен двигател Maserati MC20 дебютира през 2020 г., а през миналата година беше използвана като основа за състезателната версия Maserati GT2. Сега Maserati представен шосейния вариант на модела, наречен GT2 Stradale, който проектиран на базата на натрупания състезателен опит на марката, но както показва името му Stradale (път), е предназначен за движение по пътищата.

Вижте новото Maserati GT2 Stradale  >>  >>  >>

Новото Maserati GT2 Stradale е напълно независим модел, направен за да може да се шофира едновременно по обществените пътища и на писти, но няма регулаторните ограничения, наложени на чисто състезателните автомобили GT2.

Снимка: Maserati

Новото Maserati GT2 Stradale има цялостно преработена външна аеродинамична задна част в сравнение с оригиналния модела MC20, включително по-развит преден сплитер и фиксирано задно крило върху специални стойки, които заедно създават до 500 кг натоварване при високи скорости. В структурата на каросерията са използвани по-широко въглеродни влакна, което съчетано с други мерки за олекотяване на каросерията, е намалило чистото тегло с 60 кг до 1365 кг. Само леките ковани 20-инчови джанти са позволили намаление с 19 кг.

Интериорът на новото Maserati GT2 Stradale също е претърпял развитие. За да се намали теглото и да се подобри ергономията, централната конзола с шайба за избор на режими на шофиране е преработена, дръжките на вратите са направени под формата на текстилни ленти, монтирани са нови олекотени седалки Sabelt, повечето повърхности са тапицирани с алкантара.

Снимка: Maserati

Воланът е станал по-сплескан, в горната му част са вградени светодиоди, като в състезателните автомобили, което позволява на водача по-добре да контролира оборотите на двигателя. Останал е само предния багажник с обем 100 литра. Междувременно нивото на оборудване все още е доста високо, тъй като има 695-ватова аудиосистема Sonus Faber с 12 високоговорители, безжично зареждане за смартфон и някои други удобства.

За задвижването на новото Maserati GT2 Stradale отново е използван 3,0-литровият V6-цилиндров бензинов двигател Nettuno с два турбокомпресора, монтиран зад кокпита, който е получил модифицирани турбокомпресори и нова изпускателна система. Максималната мощност е увеличена с 10 к.с. до 640 к.с., но максималният въртящ момент е намален с 10 Нм до 720 Нм.

Снимка: Maserati

Скоростната кутия е 8-степенна автоматична с два съединителя, като цялата мощност се предава на задните колела чрез диференциал с ограничено приплъзване. Времето за ускорение от място до 100 км/ч е намалено до 2,8 секунди, а максималната скорост достига 324 км/ч.

Цялото окачване с двойни напречни носачи е пренастроено, за да се подобри прецизността на кормилното управление, което е прекалибрирано и на колелата са монтирани по-мощни спирачки Brembo. Допълнителният пакет Performance включва карбоново-керамични спирачки, гуми полуслик Michelin, електронно контролиран блокаж на диференциала и най-твърдия режим на шофиране Corsa Evo, който позволява на водача да извлече максимума от колата на пистата. Пакетът Performance Plus добавя четириточкови предпазни колани и пожарогасител отгоре.