Mercedes-Benz разкри новото поколение на комбито E-класа с индекс S214. Новият вариант допълни семейството на седана, показан преди около два месеца през тази пролет. Дължината на комбито е нараснала с 4 мм до 4949 мм, широчината е увеличена с 28 мм до 1880 мм, а междуосието се е увеличило с 22 мм до 2961 мм.

Вижте как изглежда новото комби >> >> >>

Всичко това се е отразило в пространството за пътниците отзад. Обемът на багажника се е увеличил до 615 литра в конфигурацията с пет места и до 1830 литра със сгънати задни седалки. Във версията с хибридна система обемът на багажника е по-скромен заради батерията и варира от 460 до 1675 литра. Капакът на багажника вече е с електрическо задвижване като стандартно оборудване.

Новият Mercedes-Benz E-класа T-Модел има по-красив профил от предшественика си, тъй като наклонът на задното стъкло е увеличен, линията на покрива е по-динамична, а страничните прозорци са по-малки. Коефициентът на съпротивление Cx на новото комби стана по-добър и вече е 0,26 вместо 0,27 за предишния модел.

Новото комби е оборудвано стандартно с въздушно окачване на задната ос, а въздушното окачване Airmatic на двете оси се предлага като опция. Новата E-класа T-Модел обещава да бъде луксозен и удобен семеен автомобил с всички екстри, налични от седана.

В интериора ще има три екрана, камера за селфита и интеграция с TikTok. В оборудването е включена и играта Angry Birds, както и Zoom за конференции чрез използване на същата вътрешна видеокамера, монтирана на таблото.

В началото на продажбите новият Mercedes-Benz E-класа T-Модел ще се предлага в три варианта с 4-цилиндрови двигатели - E 200, E 220d и E 300e. Всички версии са комбинирани с 9-степенна автоматична скоростна кутия 9G-Tronic. Предлагат се версии със задвижване само на задните колела и с двойно предаване 4Matic.

Базовият модел E 200 ще се задвижва от 48-волтова хибридна система, която съчетава 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с. и електрически мотор с мощност 23 к.с. Дизеловият модел E 220d се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 197 к.с. в съчетание с 48-волтова хибридна система.

Третата версия E 300е ще бъде Plug-in Hybrid и може да се зарежда в контакта. Тя комбинира 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с. и електромотор със 129 к.с., като постига системна мощност от 312 к.с. Батерията с капацитет 25,4 кВтч осигурява пробег от над 100 км само на ток. На по-късен етап ще има и версии с 6-цилиндрови двигатели.

В новото комби на E-класата срещу доплащане ще има възможност за автоматично паркиране без присъствието на шофьор зад волана, което е елемент от четвъртото ниво на автономно шофиране. Комбито може да тегли ремарке със спирачки с тегло до 2100 кг или обикновено ремарке с максимум 750 кг. Продажбите на новия Mercedes-Benz E-класа T-Модел ще стартират в Европа в началото на тази есен.