Автомобилът, с който Audi създаде премиум компактния клас през 1996 г. - A3, получи обширна модернизация. Успешният модел Audi A3 сега е по-спортен, по-комфортен и по-дигитален от всякога, благодарение на авангардния си дизайн, значително разширеното стандартно оборудване и новите материали и предложения. Новият модел позволява висока степен на персонализация с приложения, които могат да се използват директно в дисплея на колата, избираеми подписи на дневните светлини и възможност за добавяне на функции при поискване по всяко време.

Вижте новите модели Audi A3 Sportback, A3 Sedan и A3 allstreet  >>  >>  >>

Заедно с обновеното Audi A3, компанията от Инголщад представя и Audi A3 allstreet, който е версия на основния модел за всички пътища. Кросоувърът Audi A3 allstreet предлага подобно на SUV шофиране, благодарение на по-високия пътен просвет и отличителния офроуд вид. Пътният просвет в сравнение с A3 Sportback е увеличен с 3 сантиметра, има повдигната позиция на седалката, автомобилът предлага изживяване като SUV при шофиране, съчетано с висока функционалност.

Audi A3 Sportback

Снимка: Audi

Екстериорът на новото Audi A3 е по-динамичен, по-прогресивен и по-емоционален. Това е характерът на моделите A3 Sportback и A3 Sedan след обновяването на модела. Шестоъгълната трапецовидна радиаторна решетка без издадена рамка има нова структура и е значително по-плоска и по-широка. Тя доминира в предната част и ясно символизира спортния характер на компактните модели в допълнение към големите ъглови странични въздухозаборници.

Забележителният преден спойлер свързва двата въздухозаборника и създава за спортна ниска визия на новото Audi A3. Същото важи и за задната част, която е особено спортна с новата си броня и отличителен дифузьор. Отчасти вдъхновени от моделите RS, прогресивните дизайнерски елементи са особено ефективни в комбинация с екстериора S line. Новите екстериорни цветове зелено District, синьо Ascari и червено Progressive подчертават динамичното излъчване.

Audi A3 Sedan

Снимка: Audi

Офроуд визия и увеличен пътен просвет за новото Audi A3 allstreet

Новото Audi A3 allstreet се отличава от останалите модели от семейството на A3 още на пръв поглед. Като кросоувър в премиум компактния клас, той има напълно уникален външен вид. Дизайнерите са използвали специфични елементи, за да подчертаят още по-ясно по-високия просвет на автомобила. Това е постигнато чрез вертикално подчертаване на матово черната осмоъгълна радиаторна решетка със структура на пчелна пита. Тя е разположена по-високо, отколкото при A3 Sportback, като по този начин кросоувърът се доближава повече до моделите от семейството Q.

Уникалните за A3 Allstreet три вдлъбнатини отпред и отзад подсилват офроуд характера. В предната част жлебовете са интегрирани в характерния ръб на спойлера, който напомня на плъзгаща се плоча, а в задната част в дифузьора има част от солидно проектираната броня. Черни лайстни на праговете и декоративните елементи в долната част на вратите подсилват мощния външен вид на автомобила и визуализират увеличения му пътен просвет. Окачването на A3 allstreet се отличава с 15 мм по-висока височина на возене в сравнение със стандартното окачване на A3 Sportback.

Audi A3 Sportback и A3 allstreet

Снимка: Audi

Специфичната настройка на амортисьорите предлага отличен баланс между висок комфорт на возене и спортно, прецизно шофиране. Заедно с по-големия диаметър на колелата това води до 30 мм по-голям пътен просвет. Широките арки на колелата подчертават стандартните 17-инчови джанти, които са с един инч по-големи от тези, които се предлагат стандартно за Audi A3 Sportback.

И за двата модела като опция се предлагат 18- и 19-инчови колела. Благодарение на леко повдигнатата позиция на седалката, Audi A3 allstreet предлага по-голям комфорт при влизане и излизане от автомобила и по-добро управление на пътя. Както и при A3 Sportback, багажното отделение е с обем 380 литра, а при сгъната задна седалка достига 1200 литра.

Audi A3 allstreet

Снимка: Audi

Моделът разполага с релси на покрива като стандартно оборудване. Опционалните характеристики включват електрическа задна врата, подвижен теглич и пакет за съхранение и багажник. Последният дава възможност на клиента да съхранява дребни предмети в мрежи, прикрепени към облегалките на предните седалки или в отделението от страната на водача. Мрежата в багажника предотвратява разместването на по-големи товари по време на път.

Четири избираеми сигнатури на дневните светлини

За първи път в моделите от серията на Audi A3 вече е възможно да се избират и превключват до четири различни цифрови сигнатури на дневните светлини в MMI. Това дава на клиентите по-висока степен на персонализация. Те могат да променят външния вид на своя модел по всяко време. Подписите интерпретират по различен начин увереността и маневреността.

Audi A3 Sedan

Снимка: Audi

Това важи и за светлините за прибиране или тръгване от дома, които са разработени индивидуално за всеки подпис. LED и матричните фаровете създават дигиталните дневни светлини с помощта на 24 пикселни елемента в три реда в горния край на корпуса.Със своята клиновидна плоска форма и широка светлинна графика фаровете подчертават спортния характер на моделите A3.

Значително променен и иновативен интериор

В унисон с по-впечатляващия екстериор, интериорът също е значително променен. Тук има доста нововъведения - от дизайна на скоростния лост и вентилационните отвори до декоративните елементи и новото амбиентно осветление. Всички тези елементи са прецизни и детайлни, като подчертават прогресивния и технологичен характер на автомобила. Стандартното оборудване е значително разширено.

Audi A3 allstreet

Снимка: Audi

В допълнение към трилъчевия мултифункционален кожен волан с функция Plus, стандартното оборудване включва климатик, пакет за амбиентно осветление и преден централен подлакътник. Моделите A3 и A3 allstreet са цифрови и свързани, благодарение на многобройните услуги за свързаност, Functions on Demand и магазина за приложения.

Стандартното оборудване включва цифрово радио DAB+ и 10,1-инчов сензорен дисплей, както и виртуален кокпит на Audi с индуктивно зарядно за смартфон. Освен двата порта за зареждане USB-C в централната конзола отпред, стандартно се предлагат и още два порта отзад.

Audi A3 allstreet

Снимка: Audi

Опционалното оборудване включва навигация MMI Plus, заедно с пълното портфолио на системата Connect и достъп до магазина за приложения, който позволява на водача да използва широк набор от приложения чрез дисплея на автомобила. Чрез вграждането на магазина клиентите могат да получат директен и интуитивен достъп до популярни приложения на трети страни на сензорния дисплей на MMI посредством връзка за данни в автомобила.

В Европа моделите Audi A3 първоначално се предлагат с два варианта на двигател и трансмисия. Моделът Audi A3 35 TFSI се задвижва от 1,5-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 150 к.с. и се предлага със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител S tronic, включително мека хибридна технология. Дизеловият вариант е 35 TDI с мощност от 150 к.с. и 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител S tronic.

Audi A3 Sedan

Снимка: Audi

Допълнителни бензинови и дизелови варианти за A3 Sportback и A3 Sedan ще се предлагат през второто тримесечие. В края на годината към гамата ще бъде добавен и plug-in хибриден модел. Всички модели на Audi A3 слизат от производствената линия в завода на Audi в Инголщат и ще бъдат достъпни за поръчка от март. Новото Audi A3 Sportback с 35 TFSI S tronic започва от 35 650 евро в Германия. Доплащането за седана е 800 евро, а новото Audi A3 allstreet с 35 TFSII и мощност 150 к.с. започва от 37 450 евро.