Германската марка Volkswagen вече е във финалната фаза на разработването на следващото поколение Transporter. Този проект беше осъществен в рамките на сътрудничеството с Ford. Най-близкият роднина на този нов модел на Volkswagen е представеният миналата година еднотонен ван Ford Transit Custom.

Производителят продължава бавно и спокойно да разкрива следващото поколение на фамилията Transporter. През декември 2023 г. бъдещият нов продукт се появи в камуфлажна маскировка, а през май тази година беше разкрит дизайнът на производствената версия със скица. Още по-рано Volkswagen показа частично интериора и разкри технологиите и модификациите на новия модел T7.

Снимка: Volkswagen

Сега Volkswagen публикува нови изображения на интериора на бъдещия лекотоварен автомобил и редица подробности относно оборудването. В интериора на Transporter има кръгъл волан, като на VW T6.1, информационно-развлекателна система, наследена от Ford с 13-инчов сензорен екран и още един 12-инчов виртуален инструментален панел с графики на Volkswagen.

Изцяло цифровите показания на екраните на арматурното табло на новия Transporter са допълнени с лесни за употреба физически бутони, разположени под мултимедийния сензорен екран, чрез които се управляват функциите. Новият Transporter се стартира без ключ, с помощта на бутон, разположен до дигиталното арматурно табло.

Снимка: Volkswagen

Селекторът на 8-степенната автоматична трансмисия е разположен по-ниско на кормилната колона, а при 6-степенната механична скоростна кутия все още е на централната конзола. В центъра на предния панел има бутон на ръчната спирачка, който замени обичайния лост на ръчната спирачка.

Силата на звука на информационно-развлекателната система може да се регулира с помощта на бутоните на мултифункционалния волан или с класическото въртене на бутон. Има големи поставки за чаши в предната част на централната конзола, в зависимост от нивото на оборудване. В горната част на предния панел има както допълнителни поставки за чаши, така и отделения за съхранение на дребни вещи.

Снимка: Volkswagen

Новият ван ще бъде по-голям и по-просторен в сравнение с настоящата версия. За стандартната версия дължината се е увеличила със 146 мм и възлиза на 5050 мм, а разстоянието между осите се е увеличило с 97 мм до 3100 мм. Ширината се е увеличила със 128 мм и вече е 2032 мм. Покривът може да бъде стандартен или висок, като последната опция се предлага в комбинация със стандартното междуосие.

Удължената версия на новия Transporter е с разстояние между осите 3500 мм и дължина 5450 мм. Максималният товарен капацитет е 9 куб.м. Ван със стандартно междуосие и висок покрив има максимален полезен обем от 5,8 куб.м, натоварване на покрива до 170 кг и тегло на ремарке до 2,8 тона. Технологията на новия продукт е същата като тази на донора Ford Transit Custom. По желание новият Transporter може да бъде оборудван и с разнообразни възможности за захранване на електрически устройства и оборудване с напрежение 230 волта.

Снимка: Volkswagen

Гамата включва дизелови двигатели, plug-in хибриди и изцяло електрически версии. В първия случай говорим за 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател EcoBlue, който се предлага с мощност 110, 150 или 170 к.с. Plug-in хибридната система е базирана на 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с атмосферно пълнене, комплектован с автоматична трансмисия CVT. Системата включва батерия с нетен капацитет 11,8 кВтч. Общата мощност е 233 к.с., а запасът от мощност при шофиране на електричество е около 50 км според цикъла WLTP.

При електрическите модификации моторът е разположен на задната ос, мощността е 116, 136, 218 или 286 к.с. Предлага се избор от две батерии с капацитет 54 или 84 кВтч. По-рано Volkswagen обяви началната цена на новото поколение Transporter. За базовия модел на вана в Европа дилърите искат най-малко 36 780 евро. Дилърите на марката в Германия вече приемат предварителни поръчки за новия ван, който ще бъде пуснат в продажба в началото на 2025 г.