Новият Opel Corsa пристигна в България и вече се предлага в търговската мрежа на марката в страната. Един от най-любимите и предпочитани модели на Opel у нас беше представен официално в драматичния червен цвят Kardio и вече може да се разгледа и изпробва при дилърите на марката.

Вижте как изглежда новият Opel Corsa  >>  >>  >>

Новият Opel Corsa е по-модерен, по-дигитален и по-вълнуващ от всякога. Наследникът на най-продавания модел в класа на малките автомобили беше представен за първи път на изложението IAA Mobility през септември 2023 г. в Мюнхен. Симпатичният хечбек впечатлява с новия си стил, носещ характерната емблема на Opel отпред, наречена Vizor и изписването на модела на задния капак.

Снимка: Тони Тончев

Новият Opel Corsa е оборудван с най-съвременните технологии, които правят шофирането по-спокойно, приятно и безопасно. Опционалният напълно дигитален кокпит разполага с нова интуитивна информационно-развлекателна система с цветни сензорни екрани с размер до 10 инча.

Адаптивната интелигентна LED матрична светлина без отблясъци, която Corsa въведе в сегмента на малките автомобили през 2019 г., е допълнително разработена и сега се състои от 14 LED елемента. Новата Corsa разполага с множество технологии и системи за подпомагане на водача като стандартно оборудване. Списъкът включва предупреждение за челен сблъсък с автоматично аварийно спиране и разпознаване на пешеходци, асистенция за поддържане на лентата и предупреждение за сънливост.

Снимка: Тони Тончев

Допълнителните електронни помощници правят шофирането и маневрирането по-безопасно и по-спокойно. Тук трябва да се отбележи и новата панорамна камера за задно виждане с висока разделителна способност.

В допълнение към обичайното стандартно оборудване на Corsa, електрическите версии разполагат с дигитално информационно табло за водача, мултимедийно радио, съвместимо със смартфони чрез Apple CarPlay и Android Auto с цветен сензорен екран, автоматичен климатроник, вградено зарядно устройство с 7,4 кВт, регенеративно спиране, термопомпа и 16-инчови алуминиеви джанти.

Снимка: Тони Тончев

Благодарение на множеството нови функции, новата Corsa създава модерна атмосфера, удобство и приятно усещане в интериора. За първи път в новия Opel Corsa чрез мултимедийната система могат да се свързват и да се зареждат безжично смартфони, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto.

Снимка: Тони Тончев

Новият Opel Corsa предлага избор от три варианта за задвижване - с конвенционален бензинов двигател с вътрешно горене, хибридна версия с бензинов турбодвигател и електромотор и изцяло електрическа версия, наречена Corsa Electric. Базовият вариант на модела се задвижва от ефективен 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с мощност 75 к.с., комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия. Цената за него започва от 34 965 лева за основното оборудване Edition.

Предлагат се и два 1,2-литрови 3-цилиндрови бензинови турбодвигателя с мощност от 100 и 130 к.с. Първият вариант със 100 к.с. е съчетан стандартно с 6-степенна механична скоростна кутия на цена от 36 970 лева, а като опция се предлага 8-степенна автоматична трансмисия, която е стандартна за модела със 130 к.с. на цена от 47 295 лева.

Снимка: Тони Тончев

За първи път новият Opel Corsa се предлага с 48-волтова хибридна технология. Системата комбинира 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател и литиево-йонна батерия, като се предлага в два варианта на системна мощност от 100 и 136 к.с. И двата варианта са съчетани с електрифицирана 8-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител и електромотор.

В зависимост от условията на шофиране, бензиновият и електрическият двигател работят заедно или поотделно, за да оптимизират консумацията на енергия и производителността. В сравнение с подобни варианти, новата Corsa с хибридно задвижване може да спести около 15% от разхода на гориво. Системата предлага предимства преди всичко в градския трафик.

Снимка: Opel

Клиентите, които предпочитат да шофират на електричество и без вредни локални емисии, могат да се доверят на новия Opel Corsa Electric и да избират между две изцяло електрически задвижвания - нова опция със 156 к.с. и варианта със 136 к.с. И двете версия на Corsa Electric развиват максимален въртящ момент от 260 Нм, достъпен от първото докосване на педала на газта.

Новият Opel Corsa Electric предлага чисто удоволствие от шофирането, без отделяне на вредни емисии в атмосферата. В зависимост от предпочитанията, водачите на Corsa Electric могат да избират между три режима на шофиране - Eco, Normal и Sport. Режимът Sport осигурява по-гъвкава динамика на шофиране, докато в режим Eco всички системи в задвижването и самия автомобил се настройват за оптимална ефективност.

Снимка: Opel

Новият Opel Corsa Electric разполага с литиево-йонна батерия с компактни размери, която поддържа добър обхват и дава възможност за кратко време за зареждане. Новата Corsa Electric със 136 к.с. и с батерия с капацитет 50 кВч позволява автономен пробег до 357 км.

Вариантът със 156 к.с. със своята батерия от нова генерация с капацитет 51 кВч и нов електромотор може да измине до 405 км без презареждане. И двете задвижвания позволяват електронно ограничена максимална скорост от 150 км/ч. Ускорението 0 до 100 км/ч отнема 8,1 секунди при по-мощния модел и 8,7 секунди при версията със 136 к.с.

Снимка: Opel

Регенеративната спирачна система гарантира, че енергията може да бъде възстановена по време на шофиране посредством рекуперация. В зависимост от капацитета на батерията, новата Corsa Electric може да бъде заредена до 80% за по-малко от 30 минути на станция за бързо зареждане с постоянен ток от 100 кВт. Като алтернатива на стандартното вградено зарядно устройство от 7,4 кВт, като опция се предлага трифазно вградено зарядно устройство от 11 кВт.

Марката Opel предлага универсално зарядно устройство за свързване към почти всички специфични за страната битови и индустриални контакти, както и обществени станции за зареждане. Новата Corsa Electric струва 69 065 лева във варианта със 136 к.с. и ниво на оборудване Edition, а моделът със 156 к.с. се предлага само във второто ниво GS и струва 75 855 лева.