През отиващата си година германският концерн Mercedes-Benz представи два нови и много важни модела в гамата на марката - последното поколение на Е-класата и изцяло новото CLE Coupe. Двата автомобила се отличават с иновативен дизайн и множество технологични разработки в интериора и системите за сигурност.

Сега генералният дистрибутор на Mercedes-Benz за България - "Силвър Стар", представи на българския пазар двата нови модела Е-класа и CLE Coupe, които вече могат да се видят и изпробват в търговската мрежа на марката в страната.

Снимка: Mercedes

Новият Mercedes-Benz E-класа има по-красив профил от предшественика си, тъй като линията на покрива е по-динамична, а страничните прозорци са по-малки. В интериора има три екрана, камера за селфита и интеграция с TikTok. Оборудването включва и играта Angry Birds, както и Zoom за конференции чрез използване на същата вътрешна видеокамера, монтирана на таблото.

В началото на продажбите новият Mercedes-Benz E-класа се предлага в три варианта с 4-цилиндрови двигатели - E 200, E 220d и E 300e. Всички версии са комбинирани с 9-степенна автоматична скоростна кутия 9G-Tronic. Предлагат се версии със задвижване само на задните колела и с двойно предаване 4Matic.

Снимка: Mercedes

Базовият модел E 200 се задвижва от 48-волтова хибридна система, която съчетава 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с. и електрически мотор с мощност 23 к.с. Дизеловият модел E 220d се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 197 к.с. в съчетание с 48-волтова хибридна система.

Третата версия E 300е представлява Plug-in Hybrid и може да се зарежда в контакта. Тя комбинира 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с. и електромотор със 129 к.с., като постига системна мощност от 312 к.с. Батерията с капацитет 25,4 кВтч осигурява пробег от над 100 км само на ток. На по-късен етап ще има и версии с 6-цилиндрови двигатели. Стартовата цена в България за Mercedes-Benz Е 200 4Matic е 131 800 лева с ДДС.

Снимка: Грета Петрова

Новият Mercedes-Benz CLE Coupe е въплъщение на емоционалното спортно-елегантно изживяване. Автомобилът с две врати обединява типичните за купе пропорции с модерния дизайнерски език на Mercedes-Benz. Новото купе CLE приема многобройните дигитални иновации от новата E-класа.

След бизнес седана това е вторият модел с новата електронна архитектура и третото поколение на информационно-развлекателната система MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Това прави спортния модел с две врати най-интелигентното купе със трилъчевата звезда.

Снимка: Mercedes

Автомобилът достига ново измерение на персонализация и взаимодействие. Информационно-развлекателната система MBUX, гласовият асистент, арматурното табло, централният дисплей и опционалният проекционен дисплей споделят мощен централен компютър. Този тип работа в мрежа увеличава производителността и потоците от данни се предават по-бързо.

В зависимост от пазара, като технология за предаване се използва комуникационен модул с 5G. Гамата от двигатели включва 4-цилиндрови и 6-цилиндрови двигатели от настоящото модулно семейство на Mercedes-Benz. И дизеловите, и бензиновите агрегати са меки хибриди. В допълнение към турбокомпресора те са с второ поколение интегриран стартер генератор. Той осигурява поддръжка в диапазона на ниските скорости и отлично развитие на мощността.

Снимка: Mercedes

2,0-литровият 4-цилиндров бензинов двигател се предлага в две нива на мощност - с 204 к.с. като CLE 200 и с 258 к.с. като CLE 300 4Matic. На върха на гамата е Mercedes-Benz CLE 450, задвижван с 3,0-литров 6-цилиндров редови турбомотор с мощност 381 к.с. и 500 Нм, способен да ускори до от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди. Стартовата цена в България за CLE 200 e 121 800 лева.