Нова батерия ще намали чувствително цените на електромобилите. Автомобилният гигант Stellantis обяви, че разработва по-ефективна и по-евтина батерия, която редуцира теглото и разхода на колите на ток, като същевременно увеличава автономността им. Тя се нарича IBIS (Intelligent Battery Integrated System) и е разработена в сътрудничество с френската компания Saft и с Френския национален център за научни изследвания.

Новата платформа е представена като прототип и ще намали цената на батерията, разхода на електроенергия, като ще увеличи пробега на колата с едно зареждане.

Новата платформа IBIS представлява интегрирана интелигентна акумулаторна система. Това е платформа за бъдещите електромобили на Stellantis, но е много различна от четирите, които имат в момента - STLA Small, STLA Medium, STLA Large и STLA Frame.

Към днешна дата нито един от тях не е формирал основата на сериен електрически автомобил, въпреки че вторият ще стане основа за новия кросоувър Peugeot e-3008.

IBIS отива далеч отвъд тези платформи, тъй като всички електрически компоненти на задвижването са интегрирани в пода на автомобила. Батерията е част от конструкцията, разположена в областта на междуосието, но не е задължително да е фиксирана към пода.

Според представители на Stellantis, това решение повишава автономността и надеждността, не пречи на пространството и намалява разходите. Дори компоненти като инвертора и вграденото зарядно устройство могат да бъдат инсталирани по-близо до самите литиево-йонни клетки.

Новата платформа също така позволява батерията да се използва като стационарна система за съхранение на енергия. Инженерите вече работят върху функционален прототип, който Stellantis обяви, че ще започне да тества в лаборатории и на частни тестови писти от френско-италиански консорциум през следващите месеци. Намерението е тази нова платформа да бъде достъпна преди края на десетилетието.