Петото поколение на Nissan Micra напусна производствената линия в завода на Renault във Флинс, близо до Париж. Той ще бъде заменен от електрически модел, братовчед на Renault 5, едва през 2025 г. и ще се произвежда в завода на Renault в Дуе.

Петото поколение на Nissan Micra беше лансирано през 2017 г. В началото на юли малкият модел на японската марка напусна каталога на производителя във всички европейски страни.

Въпреки че автомобилът е в края на кариерата си, това решение е свързано главно с преустройството на завода на Renault във Флинс, чието производство на автомобили окончателно ще спре през 2024 г. със спирането на Renault Zoe.

По този начин гамата на Nissan ще остане без Micra за около 2 години, тъй като при нейното подновяване производителят се забави със сключването на споразумението с Renault. За разлика от Zoe, което незабавно ще бъде заменено от електрическото Renault 5 през есента на 2024 г., Nissan Micra ще трябва да почака до 2025 година.

Новото шесто поколение на Nissan Micra ще се произвежда във фабриката на Renault в Дуе заедно с електрическото Renault 5, от което ще вземе цялата платформа CMF-B EV. Ще има две мощности на двигателя e-PT100 от 125 к.с. и 150 к.с., както и две батерии с капацитет около 45 кВтч и 52 кВтч.