Трудно е да се повярва, че са изминали 10 години, откакто Nissan представи концепцията IDx на автомобилното изложение в Токио. Тя трябваше да покаже как би могъл да изглежда достъпният спортен автомобил на бъдещето, но така и не се качи на поточната линия.

Вижте как изглежда концепцията Nissan IDx >> >> >>

Десетилетие по-късно все още няма признаци за производствена версия. Въпреки това, има искрица надежда, че един ден ще бъде пуснат подобен модел.

"В зависимост от това кой момент от времето вземете, винаги сме имали GT-R, винаги сме имали Z и винаги сме имали спортна кола от входящ клас. това днес е нещо, което ни липсва", заяви шефа на продуктовото планиране на компанията Иван Еспиноса в интервю за списание Top Gear.

За целта шефът от Nissan предлага създаването на евтин електромобил, който да бъде със спортен дух.

Електрическа спортна кола с цена под $40 000 засега изглежда като неосъществима мечта, като се има предвид, че дори евтината Toyota GR86 с ДВГ е почти $30 000.

Изглежда обаче останалите японски компании вече имат планове за по-достъпни спортни купета на ток. Honda заговори за възраждането на Prelude, но той определено няма да е в достъпния сегмент.