През 2020 г. Mitsubishi Motors реши да напусне европейския пазар и да се съсредоточи върху продажбите в Азия и Америка, но буквално година по-късно промени решението си. След това специално за Европа бяха създадени дизайнерските модели ASX и Colt, произведени от Renault, които се присъединиха към останалите собствени автомобили Space Star и Eclipse Cross. Вчера Mitsubishi представи новият си флагман Outlander PHEV (Plug-in Hybrid), който се завръща в Европа с нови технологии и задвижване.

Вижте как изглежда новото Mitsubishi Outlander PHEV  >>  >>  >>

С премиерата на новия Outlander PHEV в D-SUV сегмента, Mitsubishi продължава своята продуктова офанзива и инвестиции на европейския пазар. Новият Outlander PHEV ще бъде европейският флагман на марката. Новото Mitsubishi Outlander PHEV съществува от известно време в други части на света, но марката набляга на детайли, разработени специално за европейския пазар.

Снимка: Mitsubishi

Новият Outlander PHEV се основава на силната основа и международния успех на три поколения. Неговият предшественик беше първият Plug-in Hybrid сред SUV. От пускането му на пазара през 2013 г. са продадени над 200 000 бройки в Европа, а сега идва и четвъртото поколение на модела. Новото Mitsubishi Outlander ще се произвежда в завода Оказаки в Япония от края на 2024 г.

Новото Mitsubishi Outlander PHEV се присъединява към обновената продуктова гама на марката. Размерите на кросоувъра са дължина 4,72 метра, ширина 1,86 метра, височина 1,75 метра и междуосие от 2,70 метра. На пазара на Европейския съюз се предлага само зареждащият се в контакта Plug-in хибрид Outlander PHEV, но кросоувърът получи малка актуализация, преди да се върне на пазара на Стария континент.

Снимка: Mitsubishi

Решетката на радиатора е заменена с празен лъскав панел, който е прорязан от три хромирани ленти. Има повече сребристи декори по каросерията, а задната броня е с различен дизайн на долната част. Предлагат се 12 опции за цвят на каросерията, включително 5 двуцветни. Колелата могат да имат диаметър от 18 до 20 инча, в зависимост от конфигурацията.

Основната актуализация в интериора е таблетът на мултимедийната система, увеличен до 12,3 инча. Предлагат се няколко цвята на тапицерията, предни седалки с отопление, вентилация и масаж, панорамен покрив и вътрешно осветление. Като опция се предлага опционална аудиосистема Yamaha Ultimate с 12 високоговорителя.

Снимка: Mitsubishi

Новият Outlander е оборудван с пълна гама електронни асистенти за водача. В Европа се предлагат само петместни версии, въпреки че глобалната гама включва и седемместни. Обемът на багажника е 495 литра, а при сгъване на задните облегалки в съотношение 40:20:40, нараства до 1422 литра.

Патентованата хибридна система PHEV е същата като тази на автомобилите за други пазари. Под предния капак има 2,4-литров 4-цилиндров атмосферен двигател, който работи по икономичния цикъл на Аткинсън и произвежда мощност 133 к.с. и 195 Нм въртящ момент.

Снимка: Mitsubishi

Предният електромотор развива 116 к.с. и 255 Нм, а задният - 136 к.с. и 195 Нм. Хибридът може да работи както в паралелен режим, като при висока скорост двигателят с вътрешно горене завърта предните колела чрез едностепенна автоматична скоростна кутия, така и в последователен режим, при който двигателят с вътрешно горене зарежда батерията. Под пода на салона е разположена литиево-йонна батерия с капацитет 22,7 кВтч.

С мощност на системата от 306 к.с. и обем на резервоара, увеличен до 53 литра, пробегът може да бъде увеличен при използване на комбинирано електрическо и хибридно задвижване. В официалния тестов цикъл WLTP разходът на гориво е 0,8 л/100 км, а емисиите на CO2 са 19 г/км. Пълното зареждане на батерията е достатъчно за пробег от 86 км изцяло на електричество в цикъла WLTP, а общият пробег на хибрида е 844 км. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 7,9 секунди.

Снимка: Mitsubishi

Новото Mitsubishi Outlander PHEV ще бъде налично при европейските дилъри преди края на годината, когато ще станат известни цените. Те определено няма да са ниски, защото дори по-компактният Mitsubishi Eclipse Cross PHEV със същата хибридна система струва от 70 960 лева. Началната цена за Mitsubishi Outlander PHEV в Германия е около 50 000 евро, като в нея е включена и 5-годишна гаранция от 100 000 км.