Много шофьори, които пътуват на дълги разстояния, а също и тези, които постоянно си гледат в смартфона, очакват с нетърпение напълно автономното шофиране, но неговото развитие засега е доста бавно. Има пробив при компанията Mercedes-Benz, която направи следващата стъпка с разширенията на системата Drive Pilot. Благодарение на новите допълнения, сега системата може да поеме контрола и отговорността за напълно автономно движение със скорост до 95 км/ч.

Вижте как функционира системата Drive Pilot на Mercedes-Benz  >>  >>  >>

Само преди 10 години се смяташе, че в близко бъдеще повечето автомобили ще се движат напълно автономно. Въпреки това, инженерите непрекъснато се сблъскват с нови препятствия под формата на правни разпоредби, проблеми с отговорността, сложни технически изисквания и автопилота на Tesla и неговите понякога фатални инциденти.

Снимка: Mercedes

Един от малкото производители, които все още интензивно изследват автономното шофиране и непрекъснато представят нови разработки, е германската компания Mercedes-Benz. От няколко години S-класата от серия W223 може да се движи автономно на ниво 3, което означава, че при определени условия поема управлението на волана, а също и отговорността за автомобила. В тези ситуации водачът може да се концентрира върху други неща. Базираната в Щутгарт компания сега представи значително разширена версия на Drive Pilot.

Снимка: Mercedes

Тази най-нова версия, която се разпространява в Германия и позволява на автомобилите да се движат по магистрали със скорост до 95 км/ч при определени условия. Това представлява значително подобрение спрямо предишните 60 км/ч и предлага на потребителите значително по-голяма добавена стойност. Системата Drive Pilot е от ниво 3 според Дружеството на автомобилните инженери, което означава, че превозното средство може да поеме контрола в определени ситуации, но водачът трябва да е готов да се върне по всяко време.

Снимка: Mercedes

Тази нова версия на системата Drive Pilot вече може да се използва и при движещи се автомобили в дясната лента на магистралата, а не само при голям трафик или в задръствания. Това позволява на водачите да използват системата по-често и да използват времето си по-ефективно, независимо дали пътуват за работа или за почивка.

Ключово предимство на системата Drive Pilot е резервираната системна архитектура, която Mercedes-Benz използва. Това означава, че важни системи за кормилното управление, спирачките и електрическата система присъстват многократно. Дори в малко вероятния случай на неизправност, това гарантира безопасно предаване на водача. Системата използва комбинация от камера, радар, ултразвукови сензори и LiDAR за улавяне и обработка на данни за околната среда в реално време.

Снимка: Mercedes

По време на дълъг път, водачите могат да предадат задачата за шофиране на системата и да използват времето си по-ефективно. Например можете да сърфирате в Интернет или да гледате филми чрез стрийминг услуги. Това не само предлага на водачите повече комфорт, но и повишена безопасност, тъй като системата облекчава водача в монотонни или уморителни ситуации. Законово използването на мобилни телефони по време на шофиране е възможно и разрешено в тези ситуации. Единственият въпрос, който възниква е, как при евентуална проверка да докажете, че сте активирали системата във въпросния момент.

Снимка: Mercedes

С разширената версия на Drive Pilot клиентите могат да използват системата по-често и по този начин да използват времето си още по-ефективно. Сертифицирането от Федералната служба за автомобилен транспорт се очаква до края на 2024 г., след което продажбите вероятно могат да започнат в началото на 2025 г. Автомобилите, които вече са били оборудвани с Drive Pilot, могат да бъдат актуализирани безплатно по желание или онлайн, или чрез посещение в сервиз.