Китайският автомобилен производител Chery сглобява автомобили в Русия за продажба в страната в три фабрики, освободени от Volkswagen и Mercedes, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Китайските производители на автомобили заемат повече от половината от руския автомобилен пазар по отношение на продажбите, откакто повечето западни компании напуснаха страната след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Chery, която представлява почти една пета от продажбите на леки автомобили в страната, внася почти готови автомобили и завършва сглобяването в три руски завода, заявиха източниците.

Най-големият износител на автомобили в Китай вероятно ще заложи на силно търсене в страната, след като вътрешният пазар на Русия се бори с ограничено производство и недостатъчно използван производствен капацитет, допълниха източниците.

В писмено изявление Chery обяви, че снабдява руския пазар с леки автомобили, но не планира да строи или купува собствени заводи в страната. Компанията не коментира исканията за коментар на Ройтерс относно монтажната работа във фабриките.

Действията на Chery да започне производство в трите фабрики и стартирането на продажбите на моделите, които се сглобяват там, не са докладвани досега.

Русия повишава таксите върху вносните автомобили, потенциално насърчавайки чуждестранните производители на автомобили да преместят производството в страната.

Глобалните планове на Chery за разширяване предвиждат компанията да навлезе на повече от 60 нови пазара през следващите три години, каза през юли вицепрезидентът Шанун Сюй.

След решението на Европейския съюз да потвърди митата върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, електромобилите на Chery, сглобени в азиатската страна, ще бъдат обект на допълнително мито.

Плановете на автомобилната компания да произвежда някои модели в Русия са получили одобрение за съответствие със стандартите за безопасност, показват руски документи от февруари до август и прегледани от Ройтерс.

Китайската компания и Русия се стремят да сведат до минимум публичността на производството в Русия, допълни източник пред Ройтерс. Сътрудничеството на Китай с Русия вече привлече вниманието на Запада, който се стреми да пресече усилията, които могат да помогнат на Русия да продължи с инвазията си в Украйна.

Действията на компанията в Русия са напълно отделни от плановете ѝ за разширяване в Европа, заяви пред Ройтерс говорител в европейската централа на Chery във Франкфурт.

Министерството на индустрията и търговията на Русия не отговори на искане за коментар.

Chery почти учетвори продажбите на нови автомобили до малко над 200 000 автомобила в Русия през 2023 г. спрямо 2022 г., показват данни на руската анализаторска агенция Autostat. Компанията вече е надхвърлила това ниво през 2024 г., показват данните на агенцията.