Китайската автомобилна компания BYD е произвела повече от 3 милиона нови електрически и хибридни превозни средства през 2023 г., резултат, чрез който вероятно ще надмине продажбите в световен мащаб на американския си конкурент Tesla за втора поредна година. Това съобщи Си Ен Би Си, позовавайки се на отчет на компанията за изминалата 2023 г.

Tesla все още не е публикувала данни за цялата 2023 г. По-рано компанията обяви, че е произвела 1,35 милиона автомобила през периода януари - септември, предава БТА.

През 2022 г. Tesla успя да произведе 1,37 милиона автомобила, докато BYD - 1,88 милиона превозни средства.

Повечето автомобили на китайския производител се продават в по-нисък ценови диапазон от тези на американския му конкурент и се предлагат в хибридни версии.

Китай е представлявал около една пета от продажбите на Tesla в световен мащаб през тримесечието, приключило на 30 септември 2023 г.

BYD е предвидил милиарди юани, за да стимулира дилърите си, които са постигнали целите си за реализация на определен брой автомобили, предаде Ройтерс.

Китайската компания ще дава на дилърите по 666 юана (93 долара) на продадена кола, ако те са изпълнили целите си за 2023 г. Сумата не е избрана случайно. 666 се счита за щастливо число в Китай, тъй като звучи като думата за "изумително".

Очакванията са BYD да трябва да изплати на дилърите си около 2 милиарда юана, тъй като компанията е продала през годината над 3 милиона коли - чисти електромобили и плъгин хибриди.

От реализираните през миналата година 3,02 милиона нови електрически и хибридни превозни средства, 1,6 милиона са били леки автомобили задвижвани само с батерии, а 1,4 милиона са били хибриди. Компанията спря да произвежда изцяло бензинови и дизелови модели през март 2022 г.

Въпреки че надхвърлиха границата от 3 милиона, годишните продажби на BYD останаха с малко под очакванията на анализаторите на инвестиционна компания CLSA за 3,05 милиона произведени автомобила.

Книжата на BYD изгубиха 2,73 на сто от стойността си по време на днешната търговия на борсата в Хонконг.

Междувременно Tesla оглави продажбите на нови автомобили в Норвегия за трета поредна година през 2023 г., въпреки продължаващия конфликт между американския производител и местните профсъюзи, предаде Ройтерс.

Почти пет от всеки шест нови автомобила, продадени в Норвегия през миналата година, са били захранвани изцяло с батерии. Делът на Tesla от общия пазар на нови автомобили в Норвегия се е повишил до 20 на сто спрямо 12,2 на сто през 2022 г., сочат данни на Норвежката пътна федерация (OFV).

Като цяло пазарният дял на новите електрически превозни средства в Норвегия се е повишил до 82,4 на сто през 2023 г. от 79,3 на сто през 2022 г.