Правителството на Словакия подписа меморандум за разбирателство с китайската компания "Гоушън хай-тек" (Gotion High-Tech) и с нейния словашки партньор "ИноБат" (InoBat) за изграждането в страната на завод за производството на батерии за електрически автомобили, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Предприятието ще бъде разположено в словашкия град Шурани, който се намира на около 100 километра източно от столицата на страната Братислава. Очаква се заводът да влезе в експлоатация през 2026 г., като в него бъдат разкрити около 1500 работни места. Първоначално се предвижда в него да бъдат произвеждани батерии с общ капацитет от 20 гигаватчаса (GWh) годишно.

"Гоушън хай-тек" и "ИноБат" са създали съвместно предприятие, което ще построи завода.

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) е най-големият акционер в "Гоушън хай-тек" с близо 25-процентов дял.

"Фолксваген" има завод за автомобили в Словакия. От своя страна китайската корпорация започна през септември производство на батерии в първата си европейска фабрика, която се намира в германския град Гьотинген, посочва АП.