Южнокорейската компания Hyundai Motor обяви началото на производството на изцяло новата KONA Electric в своя завод в Чехия. През първата година Hyundai възнамерява да произведе 21 000 електрически кросоувъра KONA Electric. С това развитие Hyundai продължава да работи за изпълнение на ангажимента си да продава само автомобили с нулеви емисии в Европа до 2035 г.

Второто поколение на KONA се ръководи от изцяло електрическия вариант KONA Electric, който предлага усъвършенствани функции за безопасност и удобство. Hyundai разработи изцяло новата KONA първо като електромобил, в съответствие с обявяването на стратегията за ускорена електрификация на компанията от март 2022 г., която ще донесе на пазара 11 нови електрически модела Hyundai до 2030 г.

Снимка: Hyundai

Hyundai продължава да показва своята отдаденост към клиентите в цяла Европа. През 2020 г. първото поколение на KONA Electric стана първият електрически автомобил на Hyundai, който се произвежда в Европа. Решението да допълни доставките си от завода на компанията в Улсан в Южна Корея с производството в Чехия, драстично намали времето за доставка на клиенти в Европа.

Второто поколение KONA Electric продължава с тази стратегия за по-добро обслужване на европейския пазар и следва мотото "Произведено в Европа, за Европа". Освен това, експертите от Hyundai в Чехия имаха значителна дума в развитието на новия модел за Европа, като се започне с подготовката на първоначалните скици. Този нов процес на разработка им позволи не само да оформят характера и параметрите на изцяло новата KONA Electric, но и да разгледат спецификата на завода на по-ранен етап.

Снимка: Hyundai

Hyundai очаква KONA Electric да представлява 15% от общото производство на завода до края на 2023 г., отчасти благодарение на факта, че електрическият кросоувър ще бъде доставен в още 20 държави към настоящите 22 европейски пазара. До края на тази година трябва да бъдат произведени 21 000 автомобила от новото поколение на KONA Electric, а през следващата година ще бъдат произведени още 50 000 автомобила.

Новата KONA Electric вече ще се произвежда в завода на Hyundai в Чехия и във версия с десен волан за Обединеното кралство, Ирландия и Кипър. Новите дестинации за електрическия модел ще включват също Турция и Израел.

Снимка: Hyundai

Базираният в Чехия завод ще продължи да произвежда две версии на KONA Electric с различен капацитет на батерията, като и двете предлагат по-висока производителност и обхват от своите предшественици. Новата KONA Electric с батерия с капацитет 65,4 кВтч е оборудвана с електромотор с мощност 218 к.с. и предлага водещ в класа автономен пробег от 514 км според WLTP. Разходът на електроенергия в комбиниран цикъл е между 14,7 и 16,6 кВтч/100 км.

Снимка: Hyundai

Базовата версия на KONA Electric се задвижва от електромотор с мощност 156 к.с. и има батерия с капацитет 48,4 кВтч, осигуряваща автономен пробег от 377 км. Средният разход на електроенергия е 14,6 кВтч/100 км. Клетките за батериите на KONA Electric се произвеждат в завода на LG Energy Solution във Вроцлав, Полша. След това батериите се сглобяват в окончателния си вид в Чехия.