Южнокорейският автомобилен производител Hyundai Motor обяви днес, че ще продаде единствения си завод в Русия, който не работи от март 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна, предаде агенция Франс Прес, цитирана от БТА.

Hyundai проведе днес заседание на управителния си съвет, за да одобри план за продажба на всичките си акции във филиала Hyundai Motor Manufacturing - Русия на Art-Finance LLC, обяви компанията в комюнике. "Понастоящем Hyundai съгласува последни подробности за финализиране на споразумението".

Заводът на Hyundai в Санкт Петербург, открит през 2010 г., спря работа през март 2022 г. заради проблеми с доставките на компоненти от началото на войната. Според заявление на Hyundai до фондовата борса продажбата ще бъде завършена до 28 декември, информира германската информационна агенция ДПА. Договорът включва и опция за обратно купуване.

Решението на борда на Hyundai включва също и продажбата на затворения завод на General Motors в Санкт Петербург. Този завод с годишен капацитет от 100 000 автомобила, е бил придобит от Hyundai преди 3 години, но никога не е бил пускан в експлоатация.

Продажбите на южнокорейския автомобилен производител са се понижили в Русия, където Hyundai е продал 45 000 превозни средства миналата година спрямо средно 200 000 годишно преди това, според Асоциацията на европейския бизнес (АЕB). През август месечните продажби са намалели на историческо ниско ниво от 6 превозни средства, според същия източник.

През последните десетилетия няколко международни автомобилни компании се установиха в Русия, за да се възползват от жизнеспособността на икономиката на страната, но на много от тези заводи се наложи да затворят. Освен това войната в Украйна е провокирала от 2022 г. напускането на чуждестранни компании, тъй като приетите от Европейския съюз, САЩ и други страни санкции са направили дейността им още по-трудна.