Южнокорейската компания Hyundai Motor обяви предстоящата премиера на обновения IONIQ 5 и новия модел IONIQ 5 N Line за своята всепризната гама от електрически превозни средства. Новият модел предлага продуктови подобрения, иновативни функции и надстройки на дизайна.

Подобреният IONIQ 5 има за цел да поддържа образцовото ниво на конкурентоспособност на продуктите на спечелилия глобални награди електромобил чрез подобряване на спецификациите и прилагане на нови технологии за повишаване на удовлетвореността на потребителите. Модернизираният Hyundai IONIQ 5 сега разполага с увеличен капацитет на батерията, нарастващ от 77,4 кВтч на 84,0 кВтч, което от своя страна увеличава неговия изцяло електрически обхват.

Снимка: Hyundai

Външните подобрения включват изискана V-образна лайстна и обновени предна и задна брони, които подчертават ниската и широка позиция на IONIQ 5. В резултат на това дължината на IONIQ 5 се е увеличила с 20 мм до 4655 мм, докато другите външни размери остават непроменени и са ширина - 1890 мм, височина - 1605 мм и междуосие от 3000 мм. За да се подобри още повече динамичния външен вид на IONIQ 5 и да се подобрят неговите аеродинамични характеристики, задният спойлер е удължен с 50 мм, а автомобилът вече може да се похвали с нови аеродинамични колела.

Снимка: Hyundai

Интериорът на обновения Hyundai IONIQ 5 предлага подобрена използваемост и удобство, като същевременно поддържа комфортно жилищно пространство. В горната част централната конзола вече разполага с физически бутон, който може да управлява често използвани функции, като отопляемите и вентилационни седалки на първия ред, отопляемия волан и функцията за паркиране.

Освен това подложката за безжично зареждане на смартфона е преместена от долната част в горната, което значително подобрява използваемостта. Въведен е нов дизайн на волана с интерактивни пикселни светлини, разположението на контролите за информация и развлечения и климатика е подобрено, за да се подобри удобството при работа.

Снимка: Hyundai

За да подобри цялостното мобилно изживяване и удобство за потребителите, компанията е внедрила информационно-развлекателна система от следващо поколение. Колата е оборудвана с безжични актуализации на софтуера, за да се гарантира, че основните електронни контроли на електромобила остават актуални. Hyundai Motor въведе няколко нови функции за безопасност и удобство в полза на водачите. Те включват волан с ръчно разпознаване, второ поколение на асистента за поддържане на лентата, дистанционен интелигентен асистент за паркиране и асистент за избягване на сблъсък при паркиране напред, странично и на заден ход.

Всички тези функции допринасят за по-безопасно и удобно шофиране. За подобряване на пазарното представяне са приложени няколко предпочитани от клиентите функции, включително интелигентна система за предно осветление, цифров ключ, вградена камера и дистанционно сгъване на седалките на втория ред. Взети са други мерки за подобряване на безопасността и комфорта при возене в сравнение с предишните модели.

Снимка: Hyundai

Новият Hyundai IONIQ 5 има амортисьори, които помагат за облекчаване на вибрациите от пътя, осигурявайки по-плавно шофиране. Твърдостта на напречната греда на капака също е увеличена, за да се намалят вибрациите на волана. Усилванията на задните колела и долната част на автомобила са удвоени, което води до подобрена стабилност и пъргавина. Здравината на каросерията на колата е подсилена, за да се намали нискочестотния шум, а контролът на шума от двигателя е оптимизиран. Допълнителната шумоизолация за двигателя на задните колела подобрява цялостната тишина.

По отношение на безопасността, каросерията, предните и задните врати и частите на B-колоната са подсилени, за да се подобри защитата при страничен сблъсък. Автомобилът разполага и със система от 8 въздушни възглавници, включително странични въздушни възглавници от втория ред за повишена безопасност.

Снимка: Hyundai

Към гамата на Hyundai IONIQ 5 се присъединява и спортния вариант IONIQ 5 N Line, който ще бъде позициониран между подобрения базов модел и състезателния IONIQ 5 N. Очаква се вариантът N Line да отговори на повишеното търсене на спортен стил, привлекателен за клиенти, които търсете динамично шофиране.

Новият Hyundai IONIQ 5 N Line се отличава с по-агресивен, спортен преден и заден дизайн с уникални брони, стилни странични прагове и набор от специални 20-инчови алуминиеви джанти, за да подчертаят спортния външен вид на модела. Кабината също има ексклузивен дизайн N Line със специален волан и табло, ексклузивни N Line метални педали, черна облицовка на тавана, специални спортни седалки с логото N, червени контрастни шевове и две опции за покриване на седалките, създавайки завладяваща, динамична среда на шофиране.

Снимка: Hyundai

Обновеният IONIQ 5 и новият IONIQ 5 N Line ще станат достъпни за клиентите в Южна Корея от март 2024 г. Компанията Hyundai Motor планира постепенно да представи двата модела на световните пазари през настоящата година.