Мощният електрически хечбек Hyundai IONIQ 5 N получи наградата "Автомобил на годината" във вдъхновяваща церемония на британското автомобилно издание Top Gear за 2023 г. Отличието на Top Gear е най-новото признание за впечатляващата продуктова гама на Hyundai, която спечели поредица признания през изминалата година.

През април Hyundai IONIQ 6 беше коронован за "Световен автомобил на годината", "Световен електрически автомобил" и "Световен автомобилен дизайн на годината", съответствайки на представянето на Hyundai IONIQ 5, който спечели същите два награди през 2022 г.

Снимка: Hyundai

Новият Hyundai IONIQ 5 N направи вълнуващ старт в света на електрическите автомобили на Фестивала на скоростта в Гудууд през юли, където получи всеобщо признание. Автомобилът беше определен като вълнуващ избор за ентусиасти на спортното шофиране, които желаят да електрифицират своята страст както на пътя, така и на пистата. Моделът беше признат за иновативен технологичен проект за бъдещето на електромобилите в дивизията Hyundai N.

Динамичният модел съчетава електрифицираната глобална модулна платформа E-GMP на стандартния IONIQ 5 с технологиите и експертизата на спортното подразделение N, заимствани от опита в моторните спортове, за да изведе удоволствието от шофирането на ново ниво. Именно този непоколебим фокус върху доставянето на максимално удоволствие и вълнение зад волана убеди експертното жури на Top Gear да определи автомобила като най-добрия за последните 12 месеца.

Снимка: Hyundai

"Инженерите от Hyundai поеха предизвикателството да направят Hyundai IONIQ 5 N със същото усещане като лека бензинова кола и завършиха с преобразен модел, илюстриращ какво може да постигне електрификацията. Те се възползваха от възможностите и иновациите, които предлагат електрическите автомобили, за да дадат огромен допълнителен набор от регулируеми параметри.

В резултат на това, на пътя и на пистата, той демонстрира това, което никога не бихте очаквали от голям електромобил - динамика до зашеметяваща степен. Hyundai IONIQ 5 N обръща нова страница за електрическите автомобили", каза Пол Хорел, британският журналист от Top Gear, който е и член на журито на "Автомобил на годината".

Снимка: Hyundai

Успехът на Hyundai IONIQ 5 N е втори в рамките на три години, в който автомобил Hyundai N получава отличието "Кола на годината" на Top Gear, след i20 N през 2021 г. Сред набора от ключови технически постижения на Hyundai IONIQ 5 N, които спечелиха експертите от журито, е задвижващата система, която осигурява по-голяма мощност и подобрена динамика при охлаждане на батерията.

Електромоторите на IONIQ 5 N се въртят до 21 000 об/мин, осигурявайки до 609 к.с. при нормални условия и 650 к.с, когато е включена функцията N Grin Boost. Само 3,4 секунди са необходими на IONIQ 5 N да ускори от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост, която се постига на писта е 260 км/ч.

Снимка: Hyundai

Запомнящото се шофиране е гарантирано от множество настройки, включително подсилена кормилна колона за подобрена обратна връзка, електронно контролирано окачване, което адаптира твърдостта на амортисьорите според режима на шофиране и набор от усъвършенствани електронни технологии за управление в платформата E-GMP.

Акцентите включват педал N, интелигентна софтуерна функция, която осигурява незабавно завиване и подобрена чувствителност на газта за вълнуващо завиване и напълно променливо предно и задно разпределение на въртящия момент.

Снимка: Hyundai

Новият Hyundai IONIQ 5 N също поставя нов стандарт по отношение на емоционалната ангажираност за мощен електромобил, благодарение на технологията N e-shift, която симулира 8-степенната трансмисия с двоен съединител на автомобилите с двигател с вътрешно горене. Аудиосистемата N Active Sound+ осигурява завладяващ звук, който подчертава силата на електромобила.

В България новият Hyundai IONIQ 5 N се очаква през първата половина на 2024 година и ще се предлага от официалния дилър на марката у нас - "Индустриал Комерс Ко" ЕАД.