В момента Германия е най-големият производител на електрически автомобили в Европа и дори измести САЩ от второто място в света през първата половина на годината.

Според Германската асоциация на автомобилната индустрия през първите шест месеца на 2023 година в Германия са произведени 672 900 електрически коли, което е с 93% повече в сравнение със същия период на миналата година.

От тях 523 900 са били изцяло електрически пътнически автомобили (BEV), което означава 142% повече от същия период на 2022 г. За разлика от тях производството на plug-in хибридни превозни средства (PHEV) се е увеличило само с 13% до 149 000 единици.

От друга страна, общото ниво на производство остава значително под нивото отпреди кризата, въпреки положителната тенденция от последните няколко месеца.

През юли 300 300 автомобила са слезли от поточните линии в Германия, което е с 20% повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Но дори ако производството през първите седем месеца се е увеличило с 31% до общо 2,5 милиона автомобила в сравнение със същия период на миналата година, все още са произведени 11% по-малко превозни средства, отколкото през първата половина на 2019 година преди пандемията от коронавирус.

Производството на ID.5 в завода на Volkswagen в Цвикау

Снимка: Volkswagen

Производството на ID.3 в завода на Volkswagen в Цвикау

Снимка: Volkswagen